Бисер погреба нова жертва

0
924

Почина Ваня с трансплантираното сърце

Борислав РАДОСЛАВОВ

Отиде си всеотдайната Ваня Килова от потопеното село Бисер!

Жената, която приживе претърпя трансплантация на сърце и до последно търсеше донор и за увредените си бъбреци, почина в родната си къща. Преди да издъхне, Ваня издаде две стихосбирки, а къщата й бе пометена от водната стихия на 6 февруари 2012 г.

В последното си интервю, което тя даде миналото лято пред „България Днес“, Килова разкри, че е изпадала в жестоки кризи след трансплантацията.

„Берях душа заради непоносимите болки. Лекарите са ме губили, но буквално съм възкръсвала. Отслабнах до анорексия, но се преборих и с това. После специалисти ме учеха да ходя наново, като бебе. Помагаха ми да сгъвам коляното, да стъпвам на земята, да правя крачка по крачка. Наново се наложи да се науча и да пиша, защото ръцете ми бяха много отслабнали и неспособни“, сподели тогава в емоционална изповед Ваня.

Именно до края на дните си жената не успя да намери подходящ донор на бъбрек, който бе съсипан след поставянето на новото сърце. Чрез „България Днес“ Килова призова приживе да обявяваме желанието си в здравните книжки да дарим своите органи след смъртта, а не при кончина да се питат близките.

И докато цял Бисер потъна в скръб и изпрати Ваня в последния й път преди дни, 21 семейства от селото съдят държавата. За тях все още няма построени къщи след потопа.

Една от тях е Галя Братанова. Със съпруга си Кирил живеят в Харманли. Тя е застраховател, а той работи в автокъща.

Това остана от къщата на Галя в с. Бисер

„Четири години няма виновен за бедствието. От къщата останаха само руини, а оцелелите мебели ги раздадохме на нуждаещи се“, разказа пред вестника Галя.

Ако исковата молба бъде одобрена, то има два варианта. Или трябва да се изградят къщи за всички 21 семейства, или ще се платят пари колкото стойността на нова такава – около 80 000 лв.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук