БКП е забранена със закон

0
1514

На 2 април през 1924 година, с Определение № 1 на Върховен касационен съд, на основата на Закона за защита на държавата, са забранени Българската комунистическа партия, Партията на труда, Българският комунистически младежки съюз и техните синдикални и кооперативни организации.

БКП не изпълнява решението и продължава дейността си в нелегалност. Правителството арестува и убива без съд много нейни активисти, което нанася тежък удар по структурите ѝ. Набиращият сила ултраляв уклон в БКП, решава да отвърне на удара с ново насилие. Към Централния комитет (ЦК) на БКП е създадена Специална наказателна група със задача извършване на убийства на хора на възлови длъжности в армията, полицията и висши държавни служители. Военната организация на БКП организира малки терористични групи („шесторки“). Същевременно, полицията продължава относително успешно да унищожава нелегалната структура на БКП.

Сред извършените серия терористичен актове от представители на БКП е и взривяването на църквата „Св. Неделя“, при който загиват 213 души, а ранените са 500.
/retro.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук