Боевски със смъртна присъда в Бразилия

0
2015

Трима гангстери гният в затвора, след като нашенецът ги издал

Нашенецът платил 45 000 евро за 3 специални куфара за кокаин

Бившият щангист и наркомуле Гъ­лъбин Боевски до края на живота си няма да стъпи в Бра­зилия не само заради официалната забрана, която има от властите там, ами и от страх от местната организира­на престъпност. Източ­ници от специалните служби разкриха, че Боевски има издадена смъртна присъда от бразилска­та наркомафия. Причината е, че заради негови показания са били арестувани трима гангсте­ри в Сао Пауло, а освен това е била разбита схема за производство на тайници, в които да се скрива кокаин. Боевски е платил 45 000 евро за специални куфари, в които тамошната мафия бе поставила 9-те килограма кокаин на ВИП клиента им.

Именно с тази дрога спортистът бе арестуван на летището в Сао Пауло на 25 октомври 2011 г. Митничари на летището в латиноамериканската страна откриха наркотика у българина непосредствено преди да тръгне обратно за страната ни. Боевски пътуваше с дъщеря си Сара, която участвала на международен турнир по тенис. Легендарният ни спортист имаше самолетен билет по направлението София-Мадрид-Сао Паулу с предвидено връщане. Кокаинът категорично е бил предназначен за родния пазар. Дрогата е била на­мерена в багажа на спор­тиста, след като на скенера са видели кухината между двете стени на трите из­ползвани куфара.

След ареста на Гълъбин започна полицейско раз­следване в Бразилия откъ­де щангистът се е сдобил със скъпия наркотик. Пара­лелно и у нас в ГДБОП бе открита разработка, която трябваше да покаже схе­мата, по която Боевски продава дрогата на дреб­но в страната.

Защитната теза на прочу­тия трафикант беше, че си е купил нов куфар, защото старият му се скъсал и не знаел какво има вътре. В отчаян опит да се опра­вдае Гълъбин дори заме­си и името на дъщеря си Сара. Тенисистката даде интервюта, в които заяви, че тя е купила проблемни­те куфари. „Ние бяхме заедно с татко при закупуването, дори аз избрах куфарите, те бяха комплект, така че не знам как се е случило всичко това“, недоумяваше момичето. „Бяхме в един шопинг център близо до града на тенис състезанието. Препоръча ни го един фотограф. Това беше единственият магазин в този шопинг център и нямахме избор откъде другаде да си ги купим. Моят сак беше скъсан, затова се наложи да купим нови куфари“, казваше невръстната Сара. Магистратите в Сао Пауло изискаха от защитата на Боевски да им доведат въпросния тайнствен фотограф, но той и до ден-днешен не е намерен.

Бразилските служби бяха разкрили и доказали по какъв начин родният щангист се е сдобил с дрогата. Той е придружавал Сара на тенис турнир в Латинска Америка, с ясно набелязаната цел да купи и прекара към България кокаин.

Оказало се, че Боевски не само е знаел, че в куфарите е имало дрога, но дори е платил отделно само за чантите сумата от 45 000 евро. На всеки чужденец, на когото му продават бял прах, се отправя оферта и за закупуването на специални куфари тайници. В задната част на магазина, откъдето Боевски е взел дрогата, имало монтиран рентген досущ като този на летището. Кокаинът се поставя в чантата, а тя се пуска през рентгена. Клиентът сам се убеждава, че кокаинът е невидим за специалното устройство. Цената на такъв сак е 15 000 евро, като мафията дава пълна гаранция, че ще премине през митническия рентген, без да се хване какво е скрито вътре. 9-те килогра­ма кокаин са били поставе­ни в три куфара, за които Гълъбин е платил 45 000 евро. Отделно за съдържа­нието в тях щангистът е дал към 80 000 евро. Ако беше продал кокаина на дребно в България, Боевски щеше да спечели чисти 1 млн. лева.

За наркобароните от Ла­тинска Америка клиенти като Гълъбин са дребни риби. Дали ще купи 9 или 109 килограма, на тях им е все тая. Тамошната мафия продава наркотика заедно със специални куфари, но в крайна сметка не дават никаква гаранция, че дрогата ще напусне необезпокоявано въздушната граница на Бразилия. Такива гаранции се дават само за сделки от над 1 тон кокаин.

По време на разпитите в полицията Боевски е казал точния адрес, от който е взел куфарите, както и името на продавача. Той дори е издал името на човека, който му е препоръчал да вземе точно тези куфари. Малко след това те са били арестувани и до ден-днешен се намират в затвора. Именно за пропяването си щангиста ни има издадена смъртна присъда от бразилската наркомафия.

Гълъбин Боевски бе осъден през 2012 г. от съда Сао Пауло на 9 години и 4 месеца затвор. На 23 октомври следващата година обаче той изненадващо се прибра в България като свободен гражданин. Това стана след решение на Върховния федерален съд на Бразилия. Тамошните закони позволявали на лица, осъдени за наркотрафик, присъдите им да бъдат нулирани, ако дадат информация за мафиоти над тях и на база тези показания има реални арести. Именно заради факта, че е пропял, Боевски успя да се измъкне предсрочно от панделата.

Продавал дрогата в бардака си и чрез Брендо

Гълъбин Боевски е продавал години на­ред дрогата тук на пла­тежоспособни клиенти чрез ВИП компаньонки и дилъри на Евелин Банев-Брендо. Олимпий­ският шампион е имал дългогодишно парт­ньорство с кокаиновия крал. Връзката между тях е била Матей Боев, който е беше дясна ръка на Брендо и един от най-сериозните ор­ганизатори на трафика на бял прах вкарван от Южна Америка за Евро­па. Официално Боевски е съдружник със съпру­гата на Боев – 35-годишната Милена Боева. Тя и щангистът са имали обща „М-Юнайт“, която е била с предмет на дей­ност търговия на едро с хранителни продукти. През 2009 г. щангистът излиза от фирмата. По-голямата част от наркотика се пласира­ла чрез стриптийз бар „Скандал“ в хотел „Шератон“ в центъра на Со­фия. След задържането на Боевски в Бразилия ръководството на барда­ка било поето от Валери Попов. До края на 2012 г. Попов бил съдружник на Боевски във фирма­та, стопанисваща бара. След излизането му от дружеството акциите останаха собственост на съпругата му Ива Иванова. На 5 февруари 2013 г. дамата, заедно с Попов, бяха арестувани при акция на ГДБОП, в която бе разбита мрежа за проституция в бар „Скандал“. Покрай лас­ките Боевски пробутвал и кокаина си на клиен­тите, основно чужденци.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук