Бойко Борисов: Готови сме и чакаме новите източници на газ (СНИМКИ)

0
1360

Като седнем на масата за преговори, трябва да имаме готова инфраструктура и да предложим по-добрите условия, посочи премиерът

Поставихме си преди години амбициозната задача да подменим за над 200 милиона компресорите и рехабилитацията на газопреносната мрежа. В момента светът разработва различни видове източници на газ и когато конкуренцията на пазара стане реална, ние трябва да имаме готовност и възможност да транспортираме или да купуваме, или да продаваме. Като седнем на масата за преговори, трябва да имаме готова инфраструктура и да предложим по-добрите условия. Това заяви по време на официалната церемония по завършването на реконструираната компресорна станция „Лозенец“.

6

7

На церемонията присъстваха посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и други министри от кабинета.

89

Борисов подчерта, че административният потенциал на страната ни е огромен. „Готови сме да започнем да строим и интерконектора с Турция, подписали сме за строителство с интерконектора с Гърция, до една седмица подписваме и с Румъния. Днес открихме модернизацията на компресорна станция „Лозенец”. Тя е включена в трасето на преминаващия през българска територия транзитен газопровод за Турция, Гърция и Македония. Съоръжението е изпълнено по проект за модернизация на четири компресорни станции – „Странджа”, „Петрич”, „Лозенец” и „Ихтиман”, чрез интегриране на нискоемисионни газотурбокомпресорни агрегати“, коментира той.

Цената за изпълнение на проекта е близо 70 милиона лева. Реконструкцията включва разширение на наличната площадка и инсталиране на два нови газотурбинни компресорни агрегата в съседство с наличното оборудване.

„Уникалното на тези компресори е, че те са реверсивни. След 20-30 дни в Странджа ще открием пак такива компресора. Това е възможно най-доброто, което може да има, така че в близките 20 години да сме на пазара“, каза още министър-председателят.

„Готови сме и чакаме новите източници на газ“, подчерта той./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук