Бойко Борисов: Защо ни сравнявате само с Германия и Франция, а не с Танзания и Етиопия?

0
1466

Бойко Борисов даде отговор на всички, които го обвиняват за това, че България е с най-изостаналата икономика и най-бедно население в рамките на Европейския съюз.

В много медии се представят данни за икономическото равнище на страните от ЕС. В последните 7 години България твърдо заема последни места в почти всичко.

Това накара лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да даде отговор на тези данни:

Защо ни сравнявате само с Германия и Франция, а не с Танзания и Етиопия?

Франция и Германия са военният и икономически лидери в ЕС. Те са двете най-големи икономики в съюза и наистина не би било адекватно България да се сравнява с най-големите основатели на Европейския съюз.

От друга страна Танзания и Етиопия са в напълно различно икономическо пространство, сравнението с тях би било по-абсурдно, отколкото това с Франция и Германия.

Има една държава в света, която е най-подходяща за сравнение с България. Тази държава беше приета заедно с България в ЕС и беше много близка до България като икономически показатели. Единствената разлика е, че тази държава е с 2,5 пъти повече население, но в относителни дялове показателите на двете държави бяха изключително близки преди партия ГЕРБ да получи законодателната и изпълнителни власти в България.

На 01.Януари 2007г. България и Румъния бяха приети заедно в ЕС. Тогава българската икономика имаше по-високи темпове на растеж от румънската.

На 01.Юли 2009г. Доходите в България надвишаваха румънските средно с 15% като до този момент България се развиваше по-добре от Румъния. Тогава в България се промени управлението на страната. От този момент българските граждани започнаха да броят причините, заради които не харесват Бойко Борисов и ГЕРБ.

От 01.Януари 2018г. минималната работна заплата в България е 510лв на месец, а в Румъния се равнява на 809лв.

Това означава, че докато минималните румънски доходи са се повишили 4 пъти, в България са се повишили само 2 пъти.

Едновременно с това средните заплати са около 2 пъти по-високи от минималните:

  • България – 1100лв (според данни на Министерство на финансите)
  • Румъния – 1700лв (по данни на Румънските власти)

Дори да не се сравняваме с най-големите и развити държави в ЕС е очевидно, че правителствата на Борисов са пагубни за икономическия ръст на страната.

podoko.eu

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук