Болният от грип може да развие всички симптоми за 24 часа

0
178
Cold And Flu. Portrait Of Ill Woman Caught Cold, Feeling Sick And Sneezing In Paper Wipe. Closeup Of Beautiful Unhealthy Girl Covered In Blanket Wiping Nose. Healthcare Concept. High Resolution

Грипът засяга различни органи и системи в организма. Най-често се заразяват децата и възрастните. Ако заболелият няма ваксина, може да си приложи някой от ефективните препарати. Колкото по-рано започне техният прием, толкова по-ефикасен ще е резултатът – най-добре в първите 48 часа. Така може да очакваме бързо пресичане на симптоматиката. Това заяви инфекционистът д-р Трифон Вълков в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

„Грипът е единственото заболяване, при което може да се посочи дори часът на разболяване. Тогава е отчетена първата болестна проява. В рамките на едно денонощие човек може да развие всички симптоми. Всичко започва много остро – със суха, мъчителна кашлица“, заяви той.

Според него грипът протича по обичайния начин. „Надяваме се да са по-малко пациентите със сериозни оплаквания и хоспитализираните. Противогрипната ваксина много помага за това, макар да не осигурява 100% имунитет.

Очакваме оплакванията да са по-леки като тежест и интензитет. За 10-14 дни след имунизация се изработват антитела. Има резон да се постави ваксина преди началото на грипната епидемия“, коментира медикът.

Относно заразяването с морбили д-р Вълков заяви, че това е остър вирус. „Това е една от шарките, която се характеризира с висока степен на заразност; целотелесна инфекция, протичаща в три стадия. Често се стига до усложнения.

Някои от тях се наблюдават и 10-15 години след преболедуване. Проблемът може да бъде решен с масова ваксинация. Вирусът не е високо изменчив. Двете дози от ваксината срещу него се поставят на възраст 13 месеца и 12 години. Около 12-14 години след имунизацията 20% от хората, които не са се срещали с инфекцията, може да се разболеят от морбили“, заяви той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук