БОМБА В DAILYPRESS.bg! След акция „лукс”: Започва акция „кмет” (ОБЗОР)

0
13057
Снимка: Петър ХРИСТОВ, ФОТОРЕПОРТЕР на Информационна агенция dailyress-bg.com

Репортер: Тодор СТЕФАНОВ, DAILYPRESS.bg/СОФИЯ

Снимка: Петър ХРИСТОВ, DAILYPRESS.bg/СОФИЯ

След акция „лукс”, която взе на прицел собствениците на луксозни имоти и автомобили, прокуратурата стартира акция „кмет”, научи Информационна агенция „Дейли Прес“.

Днес служители на специализираната прокуратура атакуваха общината в Септември. В хода на действията им за 24 часа беше задържан кметът Марин Рачев.

Обвиненията към него са две – за умишлена безстопанственост и неизгодни сделки.

Прокуратурата разглежда общо седем сделки, сключени за обществени поръчки от март 2016 г. до март 2017 г.

Според разследващите Марин Рачев не е упражнил достатъчен контрол върху длъжностно лице, което е извършвало строително-монтажни работи. Дейностите са извършени некачествено или непълно от дружество, собственост на което е роднина на кмета.

Според прокуратурата са изписвани средства за ремонти на улици както в Септември, така и в с. Семчиново, като са нанесени щети за около 100 хил. лв.

Второто обвинение е за сключване на незаконна сделка, когато кметът е закупил от дружество имот, който преди това е използван на стойност надвишаваща със 100 хил. лв. стойността на имота.

Двете обвинения ще бъдат повдигнати официално утре.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни, че прокуратурата разглежда още сделки, по които се събират доказателства и уточни, че обвиненията срещу кмета на община Септември може да се увеличат.

Тя е категорична, че над кмета на общината не е имало политически чадър.

Марин Рачев заяви, че не се притеснява и единствено съдът ще прецени има ли злоупотреби в общината.

След седмица такава акция ще има и в друга община, съобщава Би Ти Ви. От прокуратурата са изготвили списък на районите, в които маскирани полицаи и прокурори ще влизат, за да разследват корупционни схеми по сигнали на граждани.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук