Борим пролетната умора с маруля

0
55

Пролетта се свързва с топлината и светлината, пробуждането, раждането на новия живот. Това пробуждане се случва през преходния сезон, когато организмът трябва да се адаптира към промените в средата, но често е изтощен от тежките условия на предходния зимен сезон. Характерните за сезона усещания за слабост, отпадналост, разсеяност, липса на енергия, летаргия и апатия свързваме с т.нар. пролетна умора.

 

Пролетната умора не е заболяване, но е физиологично състояние, което всяка година притеснява много хора. Важно е да знаем дали симптомите като спад в енергийните нива, главоболие, косопад, тъмни кръгове под очите, раздразнителност, напрежение, промяна в настроението са резултат именно от прехода или са признак на някое заболяване, пише Puls.bg.

 

За да предотвратим пролетна умора, можем още в края на зимата да подобрим хранителните и житейските си навици и да започнем постепенно да подготвяме тялото за адаптацията. Намалете приема на тежка и преработена храна, прости въглехидрати, мазни месни и млечни продукти, захарни изделия, кофеин и алкохол. Заложете на богати на фибри храни, каквито са пресните плодове и зеленчуци, пълнозърнестите храни, варивата и семената. Добавете към менюто си храни, богати на пробиотици, като туршия, ферментирали зеленчуци, кисело зеле, които ще населят интестиналния тракт с полезни бактерии.

Маруля

Листата на марулята съдържат витамини А, С, D и E, хлорофил, антиоксиданти, лецитин, желязо, калций, фосфор и фибри. Хлорофилът е важен хранителен компонент, който спомага за детоксикацията на организма. Препоръчително е листата да се накисват във вода с оцет или сода, ако не са домашно отгледани или от органично стопанство.

Спанак

Спанакът е богат на витамини А, С и К, желязо, калий, калций, хлорофил и фибри. Препоръчва си за редукция на телесното тегло, при нисък хемоглобин, за справяне с пролетната умора, за поддържане здравето на костната и нервната система. За да увеличите усвояемостта на желязо от спанак, както и при всички останали зеленолистни, комбинирайте салата от спанак с прясно изцеден лимонов сок.

Лапад

Вкусно и крехко зеленолистно растение, което присъства в много традиционни пролетни ястия. Лападът съдържа отлични количества от витамините А, В1, В2, В3, В6, В9, К, Е и С, от минералите желязо, калций, калий, фосфор и натрий. Освен това съдържа оксалова, ябълчена и лимонена киселина. Благодарение на всички тези нутриенти магданозът действа като детоксикатор за организма, притежава слабителни свойства и стимулира жлъчния поток.

Зелен лук и зелен чесън
Съдържат естествени антибиотици фитонциди, които подпомагат тялото в борбата срещу бактериите и вирусите. Сулфидите в тях, съединения на сярата, които не само засилват имунната система, но и спират растежа на микробите, намаляват възпалителните процеси. За да се образуват тези съединения, е необходимо чесънът да се нареже и смачка, а лукът да се нареже и след това да постоят известно време./telegraph.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук