Борислав Гуцанов – лицето на политическото брокерство

0
99
Търгашеският принцип „Не ме гледай какви ги върша, слушай какви ги говоря пред медиите“ работи с пълна сила 

 

Политическият брокер Борислав Гуцанов официално е от БСП. Неофициално е от ГЕРБ. В същото време е ортак със съмнителни фигури от сенчестия бизнес.

Важен въпрос е как толкова години политик от калибъра на Борислав Гуцанов се отървава от скандалите, които предизвиква с арестите си?

Гуцанов бе арестуван в края на април 2010 г. в акция „Медузите“ и разследван за закупуване на рециклирани автобуси от Германия и Франция и ощетяване на дружеството с 300 000 лв. Гуцанов бе свален от поста председател на Общинския съвет във Варна и остана в ареста повече от 2 месеца. Заради не добре изпипани дела (операцията се водеше от Цветан Цветанов), по-късно осъди България в Страсбург заради ареста си.

През 2011 година бяха открити 510 мастербокса цигари във фирмата му „Транспортно-спедиторска кантора“ ЕООД – фирма на Борислав Гуцанов. Цигарите били намерени, след като била проследена документация на микробус, пътуващ за Западна промишлена зона. Тогава Гуцанов заяви, че няма нищо общо с цигарите и за пореден път някой се опитва да злоупотреби с името му, а складът вече не бил негов. И разследването се водеше срещу неизвестен извършител.

Гуцанов е бил задържан и преди това – през 1999 г. той е задържан заедно с шефа на варненския клон на „Елитбанк“ Пламен Георгиев по обвинение за присвояване на 9 млн. лв.(неденоминирани). Парите са част от няколко необезпечени кредита, отпуснати на морската фирма „Бляк сий шипинг“, на която Гуцанов е бивш изпълнителен директор. Според обвиненията Борислав Гуцанов, като съучредител на „Елитбанк“ съдействал за получаването на кредита.

След ареста „Бляк сий шипинг” се дистанцира от Гуцанов с обяснението, че той е бил освободен от борда на директорите на фирмата още през 1997 г. заради некадърност. Гуцанов прекарва девет месеца в ареста, след което е освободен.

Гуцанов се компрометира като политик и при пиянския скандал отпреди 3 години, когато шефът на БСП-Варна изяде голям пердах в и случката дори беше обект на обсъждане на „Позитано“ 20.

Всичко тръгнало от заведение в Долни Чифлик, в което бил конкурентът на Гуцанов за председателския пост на социалистите във Варна. Настанал скандал, след който Гуцанов бил пребит, а приближените му се оправдаха пред партийната централа, че е бил „поръчан“.

И досега не е ясно кой го „поръчва“, но за сметка на това за всички във Варна е очевадно как шефът на социалистите в града – в противовес с идеологията на партията, която ползва за трамплин, демонстрира с охолен живот: яхта, скъп имот във Варна и чужбина.

Така – с постоянни скандали, Борислав Гуцанов вече години наред влиза в криминалните хроники на медиите, а в същото време играе с различни партии. А смесването на политически и икономически интереси вече 20 години определят Борислав Гуцанов като един от най-големите политически брокери в съвременната история на България.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук