Борисов в Прага: Да се затворят външните граници, но при общоевропейско решение

0
851

Много пъти съм казвал позицията си – да се затворят външните граници на ЕС, но за това следва да се намери общоевропейско решение със съвместни усилия и в дух на разбирателство.“ Това изтъкна премиерът Бойко Борисов пред чешкия си колега Бохуслав Соботка в Прага. Той участва в срещата на Вишеградската четворка – Полша, Чехия, Словакия, Унгария, която бе свикана, за да се приемат мерки срещу имигрантската криза.

Борисов посочи, че идеята на тези страни за засилване на контрола по българо-гръцката и македоно-гръцката граница няма как да доведе до решение на проблема за Европа, а единствено може да се очаква промяна на миграционните маршрути. Нашият премиер смята, че бежанските потоци не могат да бъдат овладени без активния принос и участие на всички държави по маршрута, особено Гърция. Затова за едностранни действия не можело да става въпрос, когато се търсят устойчиви резултати.

Бойко Борисов изтъкнал, че в краткосрочен и средносрочен план от първостепенно значение за овладяване на миграцията ще бъде ефективният контрол по външните граници на ЕС. Борисов настоява бежанците да преминават през регламентирани пунктове. Затова била необходима допълнителна подкрепа за укрепването им. В края на срещата със Соботка, Борисов го поканил да посети България в удобно за него време.

Часове преди срещата в телефонен разговор с канцлера Ангела Меркел Борисов у информира за позицията на България, като подчерта важната роля на европейската солидарност.

Външният министър Даниел Митов каза вчера, че България настоява НАТО да опазва и сухопътната граница между Турция и Гърция, ако планираната операция на Алисанса по опазването на морската границите между двете страни се окаже ползотворна. Външният министър смята, че така ще се гарантира, че мигрантският поток няма да се насочи към България./Труд Георги Ангелов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук