Борисов за България и петоъгълника на напрежението около нас, за президенски избори и ядовете, които му сервират разни тъпанари (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

0
1307

Министър-председателят Бойко Борисов говори тази сутрин в студиото на Нова телевизия по актуалните проблеми в държавата и извън нея. Той, както вече информира БЛИЦ, той коментира как ще се отрази опитът за преврат на България, бежанската криза, отношенията с Русия и НАТО, предстоящите президенски избори у нас и др. Ето пълния текст на интервюто, цитиран от „Фокус“.Водещ: Добро утро на премиера Бойко Борисов, добре дошли.

Бойко Борисов: Добър ден на всички.
Водещ: Да започнем с Турция като най-тежка, най-важна тема. Първо вашата оценка каква е, има ли рискове пред страната, говоря вече за България като отражение на това, което се случва, дестабилизация, като проблеми, като арести и т.н.

Бойко Борисов: Много внимателно трябва да се говори по тази тема, защото по-близко от това няма, не само границата ни е обща, но много български изселници има в Турция, много български мюсюлмани има в България. Трябва да сме много внимателни, защото светът сами виждате и вчера на Доналд Тръмп изказванията е погълнат с напрежение. Огромен отрицателен заряд. Наказанието и на лекоатлетите от Русия доведе до голяма ескалация на напрежението. Защото моят прочит е, че това би засегнало и Световното първенство по футбол.Дали ще е така или не, ще видим, но нищо не виждам в обозримо бъдеще, дори в средносрочен план, което да успокои света. Сиреч, ако трябва да съм гадател или оракул, хороскопът на света е лош. И то много лош. И малко по-дълга е темата, на аз за кмета на Трън и другите неща бързо ще свърша, така че няма да ви забавя.

Водещ: И за тях ще коментираме, дайте по това, дето от това по-близко няма.
Водеща: Победа на демокрацията или диктатура, това става до нас, кое от двете?
Бойко Борисов: Първо няма разумен политик, който да подкрепи военен преврат, където и да е. Да изкарваш танкове, самолети, който и да било. Не е правилно, няма и кой да го подкрепи.
Водещ: Валери Симеонов го подкрепи.

Бойко Борисов: Валери Симеонов може да си каже каквото иска. Ако носеше той отговорността за държавата, съм сигурен, че ще внимава, като каже, че трябва да се изправят ракети срещу страна на НАТО. Така че нека да оставим всеки да се бори за своя електорат или за позиционирането, така че за не загубя време в тая посока. Затова и в нощта на преврата всички лидери в света го осъдиха, защото вие сами виждате какво се случи.
Водещ: Защото е преврат.

Бойко Борисов: Не само защото е преврат. Стреля със самолети, с танкове по цивилни сгради, това е неприемливо за никой. Макар че в 4 часа през нощта България в наше лице, в лицето на външния, военния министър, службите, аз го оповестих, всяко изречение сме гледали в това, което транслираме към света. И ако се върнете, ще видите, че ние сме първите, които казахме да се внимава с ескалацията на насилие след преврата. Защото тези, които го поддържат президента Ердоган и считат, че мерките, които взима, са адекватни, правилни, отговарят на заплахата, която е имало към живота му, към държавата, дават за пример такъв случай в Афганистан, с техния президент. Помните го удушиха. Впоследствие в Ирак техният президент Саддам Хюсеин го обесиха. В Либия президента Кадафи го застреляха. Ако беше успял превратът, какво щеше да се случи? С една дума, тази жестокост, с която видно се действа и се накърняват правата на човека там, се води именно от тази хронология, която следва в Азия.

Водеща: Само един въпрос. Вие давате пример с дистаторски държави, трите, които изредихте. Означава ли, че според вас Ердоган и преди, и сега действа като диктатор?
Бойко Борисов: Давам примери с държави, с които лидери общуваше целия свят.
Водещ: До един момент.
Бойко Борисов: До момента, в който им прекъснаха житейския път.

Водещ: Сега един важен въпрос…
Бойко Борисов: Сега да продължа темата.Оттук нататък виждате, че всички, и в ЕС, и ние сме разтревожени, но нашата е най-деликатна ситуация. Защото оттук нататък ние сме действително не само външна граница на ЕС, ние с нашата политика и поведение трябва да запазим баланс въпреки това, че арестите на журналисти, съдии…

Водеща: Учители. Учени…
Бойко Борисов: Учители.
Водеща: … с ограничени права.
Бойко Борисов: Ние не го разбираме, няма как да си представим дори в България. Те сигурно имат своите мотиви. И аз като разговарях с турския посланик, той ми обясни, че в религиозните училища се преподавало по начин, по който ги застрашава.

Водещ: Тука трябва да се съобразим да не приказваме, дори да виждаме нарушение на граждански права, защото са съсед, който ще ожесточим срещу себе си, така ли, това ли е изводът?
Бойко Борисов: Вие достатъчно и медиите, и коментаторите, и анализаторите говорят по тази тема. Просто ние трябва да бъдем малко по-внимателни в изказа, защото трябва не само да запазим комуникацията, а и да направим така, че те да спазят своя ангажимент да не ни залее бежанската вълна.

Водещ: Това е важният въпрос, който искам да коментирате, дали е възможно да настъпи при тези катаклизми в Турция проблем извън границите на Турция, вече с бежанците към България, възможно ли е това да стане проблем?
Бойко Борисов: Проблем е, защото не само бежанците, тази трудна ситуация в Турция, това извънредно положение, виждате с много тежки последствия за противниците на президента, не може да не се отрази на нас. Но повтарям, много по-тежко и по-драматично е дори състоянието и по границите ни. Не случайно вчера и с армията правих среща, и с МВР, и министър Ненчев, началник-щаба, главния секретар съм ги командировал да стоят на самата граница, да наблюдават всичко.

Водеща: Какво му е тежкото на границата в последните дни?
Бойко Борисов: Усеща се раздвижване от другата страна и безпокойствието.
Водещ: В какъв смисъл, кой се движи?
Бойко Борисов: Движат се бежанци.

Водещ: Повече от обичайното, след преврата?
Бойко Борисов: Вие виждате всеки ден в България, във вътрешността на страната залавяме по 150-200 човека.
Водещ: Неконтролирано или, това раздвижване от какъв характер е? В смисъл преминават сами или някой не ги задържа?
Бойко Борисов: От всякакъв характер. Имайте предвид, че границата ни с Гърция с изключение на няколко пункта, където сме усилили охраната, изобщо не се контролира. И сега там именно вчера с армията, и с Ненчев, и с МВР предислоцираме в такива места, където нямаме ограда, термовизиите не обхващат, пращаме жива сила да стои там.

Водещ: Имате ли уверение от турските власти, че ангажимента, който те поеха преди тези събития, ще продължи да бъде спазван? Тоест те са 3 милиона вече на територията на Турция, ще бъдат удържани, както се споразумя ЕС с тях, или това е под въпрос в момента?
Бойко Борисов: За съжаление по споразумението с ЕС почти нищо не се изпълнява.
Водещ: Тоест ЕС не дава парите и съответно Ердоган държи на нокти ЕС, така ли?
Бойко Борисов: Съответно дори ако си спомняте камъчето на раздора или най-важното, което от ЕС поставяхме като въпрос беше антитерористичният закон в Турция да бъде променен. Той сега при извънредното положение ни се вижда доста мек. С една дума, нищо добро не ни очаква. За да не тревожа хората, просто трябва да кажа, че и армия, и полиция, и жандармерия, и началниците им най-големите, всички са там и се готвим за..

Водещ: За?
Бойко Борисов: За тежък, тежък проблем с бежанската вълна.
Водещ: Възможно ли е, Ердоган дал ли е вече знаци, че такъв проблем ще има?
Бойко Борисов: Ами те непрекъснато, ако забелязвате, вече отношенията с ЕС са деклартивни. Могерини и комисарят Хан казват, че това е недопустимо, от турска страна се отговаря, че това не е тяхна работа. Сиреч не виждаме нищо, което да ни кара да бъдем по-ведри и нещата да са успокояващи.
Водеща: Разбрахме, че ще имате среща с Ердоган.

Бойко Борисов: Канили са ме, мисля, че за 24-и беше, в Истанбул.
Водещ: Август ли?
Бойко Борисов: Август, да. На 26-и мисля, че канцлерът Меркел ни е поканила с румънския президент в Берлин. Има тревога в Европа и аз я споделям напълно.
Водеща: Тревога по отношение на Турция?
Бойко Борисов: По отношение на всичко, което се случва.

Водещ: Затова ли е толкова мълчалива, от страх, затова ли е толкова мълчалива Европа? Страхува ли ви, ги, Ердоган с бежанците?
Бойко Борисов: Вижте, вторачвайки се в Турция, понеже е и правилно, като наш съсед, виждате, че дори Минските споразумения не се спазват. Конфликтът в Украйна, в Крим най-малко не е отшумял. Там също гинат хора, има терористични актове към журналист и убийства. Сиреч ние сме в един петоъгълник в момента, по-сложен от Бермудския. От едната страна имаш Черно море с Украйна и Крим, от другата страна имаш Турция с извънредно положение и опит неуспешен за военен преврат. Гърция е във финансово-икономическа криза, залята от бежанска вълна. Македония, в която политическите партии така се ненавиждат, че дори дата за избори не могат да назначат. При това положение сърбите веднага, те също виждат, че ситуацията е тежка, разбира се, с много малък контингент, 120 човека мисля, че са пратили, просто за да успокоят и тяхното общество…
Водещ: Че не идват бежанци от България, през България.

Бойко Борисов: … че пазят границата. Както вие виждате, от турска страна няма реакция, че ние пращаме и армия на границата, защото самите те сега в тази ситуация, при този срив на икономиката, виждате какво се случва и туризъм, и със самата икономика на Турция, да храниш 3 милиона бежанци, поставете се на тяхно място в Турция.
Водещ: Очаквате тежък проблем с бежанците. Кажете за Черно море, за което стана скандал за флотилията. Имало ли е през Румъния искане от Турция ние да бъдем ангажирани с военни кораби, и то малко преди да се сдобрят така демонстративно и рязко Путин и Ердоган? Соломон Паси каза премиерът се държи като председател на яхтклуб, защото иска да вижда яхти и красиви неща, ама светът се е променил и е много тежък пейзажът.

Бойко Борисов: Да коментирам Соломон Паси ми е много малък. Много ми е малък да го коментирам него. Действително аз искам Черно море да е зона на транспортни коридори, на добив на нефт и газ, на туризъм. И кой не го иска това? За да ми говори така. Кой не го иска? Искаме подводници, които като в Англия да се блъскат с търговски кораби? Какво искаме? Тук има обаче един детайл, който съм длъжен да го изясня. Демилитаризацията или девойнизацията на Черно море може да стане само по линия на НАТО, съседните страни и Русия, и Турция, всички, които сме в този басейн. Като начало ние трябва да се опитваме да спрем ескалацията на въоръжение. Защото виждате, има една цикличност в света. Ако се върнете по-назад в историята, може би вашето поколение да е забравило, но имаше бойкот на Олимпиадата в САЩ, после бойкот на Москва, изхвърляне на спортисти. Сиреч всичко от студената война в момента се повтаря в още по-черни краски./БЛИЦ

Следва продължение…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук