Борисов иска цветни кодове за мигрантските вълни към Европа

0
4602

Българският министър-председател ще апелира споразумението с Турция за мигрантския поток да продължи да работи и ЕС да изплати останалата част от договорените средства. За това той ще търси подкрепата на Италия и Австрия.

Борисов потвърди пред медиите в Брюксел, че ще продължи да настоява на българската позиция по въпроса за бежанците в Европа – затваряне на външните граници, изграждане на центрове и вторичното разпределение вътре в съюза с отчитане на интереса на държавите на първа линия.

Борисов иска и да се изгради тристепенна система за действие по подобие на метеорологичните кодове – жълто, оранжево и червено, с разчет за действие при автоматично влизане в сила. Няма значение, според Борисов, че в момента мигрантският натиск е спаднал, а практически при нас е нула. Автоматичното задействане на кодовете е, за да се спестят ненужните и много срещи, на които вече е присъствал Борисов.

По въпроса как ще убеди европейските лидери да подкрепят един такъв план, Борисов заяви, че ще търси подкрепата на Италия и Австрия, като според него положителната оценка на Себастиян Курц за българското европредседателство дава основания за оптимизъм в тази посока. Според премиера обаче България не е хипотеза да обсъжда изобщо двустранни споразумения, каквито поиска германският канцлер Ангела Меркел за договорено връщане на регистрирани мигранти. Припомняме, днес гръцкият премиер Ципрас заяви, че е склонен да обсъжда такова споразумение.

По думите на премиера обаче българската позиция е ясна и твърда и след като в продължение на шест месеца тя е обяснявана, сега той ще иска да чуе от останалите евролидери какъв друг план те ще предложат.

Ние сме предложили компромисите, по които шест месеца сме работили„, заяви Борисов и допълни, че очаква конкретен план.

„Всички лидери са категорични, че българското председателство на Съвета на ЕС беше успешно. Положихме огромни усилия да бъдат решени проблемите с миграцията. Всички дават за пример добре охраняваната българска граница с Турция и казват, че се справяме прекрасно“, каза още премиерът Борисов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук