Борисов и Щабът с горещи данни за епидемията от К-19 у нас, от днес спират

0
3540

Националният оперативен щаб за борба с коронавируса изнесе най-нови данни за разпространението на заразата в България на редовен брифинг в Министерски съвет на 4 юни към 8:00 часа. Както всеки четвъртък данните съобщи ген. проф. Венцислав Мутафчийски.

На брифинга е и премиерът Борисов.

Ще благодаря на всички българи за усилията – лекари, полицаи, социални работници. Благодаря на всички българи. Считам, че навременните мерки бяха ползотворни. Надяваме се да няма втори вълни.

Премиерът обяви в тази връзка, че спират ежедневните брифинги. Информацията за епидемията от утре ще е на сайта на МС.

Безспорно е, че за това заболяване трябва да е дистанцията, дезинфекцията, а това го правят всички възпитани хора“, уточни премиерът.

На Щаба да кажа едно Благодаря. Доц. Мангъров ми беше написал, че щом има победа – героите са много. Щабът трябва да гарантира презадоволяването, медицински облекла.

Всеки ден на електронния сайт същата информация ще я имате. Който желае ще може да я пуска. Информацията няма да бъде съобщавана, а ще я има на сайта.

Заразата не е утихнала, но ние чисто психологически искаме да се върнем към нормалния начин на живот.

Дано нямаме повод да го възстановяваме този щаб“, каза Борисов.

Установени са нови 22 случая на COVID-19. Общият брой на потвърдените случаи е 2560. Активност е забелязана в 6 области.

Сред новозаразените има две деца под 2-годишна възраст, както и 9 лица – медицински персонал. 7 от тях работят в едно и също отделение на болница, която не приема пациенти, заразени с коронавирус.

„Дистанцията, дезинфекцията и предпазните средства остават единствения метод за контрол на заболеваемостта и новите случаи при тези медици го доказват. По разпореждане на РЗИ в Сливен е затворено въпросното отделение и ще се проведат дезинфекционни мероприятия, както и ще се проведе широко изследване и на контактни лица и на пациентите, преминали през това отделение“, подчерта секретарят на Националния оперативен щаб. За последното денонощие е починал мъж на 77 години в столична болница – лекар от Видин с придружаващи заболявания.

Има и втори смъртен случай – жена на 67 години в Пловдив – също с придружаващи заболявания.

Новите излекувани са 83 души. Общият брой на излекуваните вече наброява 1206.

Що се отнася до световната обстановка броят на заразените към 4 юни е 6 573 540 души. Починали са 388 041 души, а излекувани са 3 170 505 души.

Най-засегната страна е САЩ, където заразените са близо 2 милиона – 1 901 783 души, а починалите са 109 142. В челната тройка са още Бразилия и Русия. Продължава да е тежка обстановката в Испания, Великобритания и Италия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук