Борисов към министрите: Да не съм чул, че искате повече пари

0
1345

Премиерът Бойко Борисов е предупредил министрите си да не искат повече пари, а да правят  рокади във ведомствата си.

Това стана ясно от публикуваната стенограма от заседанието на кабината в сряда.

Поводът е решението за одобряване проект на Закон за храните, за което министърът на МОСВ Ивелина Василева обяснява, че „тази административна тежест, допълнителна, би означавала повече ресурс и административен, и финансов, което бих желала да бъде взето предвид при разработването на подзаконовата нормативна уредба към закона“.  „Ще си направите реорганизация и ще го направите. Не искам да чувам за повече пари за ресурси.

Правите реорганизация и на базата на бюджетите се справяте“, отсякъл премиерът. Той е обяснил, че правителството отпуска достатъчно пари за „за неща, които изникват допълнително”.

„Така и на МВР, и на ДАНС съм им казал да си направят реорганизация в едни от сферите, защото имат достатъчно хора там и като не им дадохме парите, те си я направиха. Така, че и вие на базата на възможностите си от администрацията правете поправки“, посочил Борисов.

Още в сряда премиерът е заръчал на военният министър да изпрати още хора на границата. „Толкова е тежка ситуацията… Организирайте се с Бъчварова и с началник щаба,  тези, които са там продължават,  плюс още да се подготвят”, казва още Борисов.

Премиерът се е похвалил и че близо 160 000 безработни са започнали работа с посредничеството на Бюрата по труда за 2016 година до 26 юли. „И в момента бизнесът има изключителна нужда от работна ръка, но тук трябва да намерим начин как да накараме безработните да искат да работят, защото им предлагат работа, но като безработни вземат достатъчно пари, за да не работят.

Трябва да се намери начин да се реши този дисбаланс, защото не е справедливо да се вземат по-малко пари ако работиш, отколкото като получаваш помощи за отглеждането на деца”, обяснил още Борисов.

Министърът на труда и социалната политика пък му обяснява, че целта на промените в Закона за насърчаване на заетостта е да даде повече стимули и мотивация на безработните да си търсят по-активно работа. „Вчера имахме разговор с министър Кунева по отношение на режимите на безработен, тъй като е крайно време да премахнем професията „безработен”, казала Зорница Русинова./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук