Борисов много се накарал на МВР шефовете заради случая Пелов (ОБНОВЕНА)

0
21916

„Сутринта ги събрах с главния секретар, с шефа на полицията да си направят анализите. Не ми е приятно, но проблемът е и че има голям дефицит на желаещите да станат полицаи. Много неща трябва да се променят, но и много неща направиха добри.“.
Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти след официалното откриване на нов завод в индустриалната зона в Божурище. Заводът е собственост на немски инвеститор.

Повод за думите му бе разстрела на избягалия затворник Владимир Пелов, който бе убит тази нощ в родния си Ботевград.

Припомняме, че Владимир Пелов и Радослав Колев избягахапрез парадния вход на Централния софийски затвор през април. Преди седмици Пелов изпрати писмо до президента, омбудсмана и до две телевизии с национален обхват, в което се споменава, че той бил несправедливо осъден.

На журналистически въпрос: „Пропуснахте да кажете на президента дали е имало корупция при откриването на този обект“, Борисов изтъкна повишения кредитен рейтинг на страната ни.

„Истинско удоволствие ми доставя на голи поляни, разрушени военни предприятия вече да има над 20 големи компании, да се изграждат заводи, вече да работят и да виждате стругове, фрези, 150 работни места, милиарди инвестиции и то във фабрики, в заводи, в износ – това са фактите“, каза премиерът.

По думите му, над 700 немски фирми са инвестирали и заводите им работят на пълни обороти – Севлиево, Габрово, Дулово. „Ливадите, които вече са магистрали, жп линии, пречиствателни станции, конкурентноспособността, това че си намалихме външния дълг до 25%, безработицата е под 5%, внасяме работна ръка в момента“, каза Борисов.

„Аз знам, че много неща трябва да се направят и полагам усилия, но не бих искал да коментирам партийни изказвания на практика“, каза Борисов.

На репликата, че президентът е надпартиен, премиерът отговори: „Беше. Сега стоейки заедно със своя шеф – Корнелия Нинова, всичките му изказвания са срещу правителството и срещу нас – всеки ден. Не мога да разбера нашите приятели от дясно – пишат, че аз съм слуга на Путин. Президентът Радев беше пръв там, за него няма плакат. От едната страна ме атакуват защо съм отишъл, от друга страна – бил съм слуга“, каза Борисов по повод визитата си в Москва седмица след като там на официално посещение беше българският президент.

Според Борисов президентът всеки ден критикувал само и единствено правителството. „Оставям на съвестта на всеки, когато се изказва, да си носи отговорност за това. Всеки ден слушаме за правителството – всеки ден. Нито дума за опозицията, нито дума за това, което през годините са сторили. Това не е равноотдалечен човек“, заяви премиерът по адрес на президента.

Борисов поправи журналист, който го пита за протестите от десницата тази сутрин срещу възобновяване на проекта АЕЦ „Белене“, заявявайки: „Десницата сме ние – ГЕРБ, така че бих искал да Ви поправя. Ясна, призната, печелила избори след избори. Така че отломки, които не можаха да влезнат в парламента, биейки се кой да е вожд там, не бих искал да коментирам, отнасям се с уважение към тях“.

Запитан за атаката на коалиционния партньор Валери Симеонов, който атакува членове на правителството (Симеонов внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров срещу министъра на туризма Николина Ангелкова – б.р.), Борисов отговори, че предстоят избори за европарламент и всички искат да си държат своите пътеки. Сутринта ги събрах – и с Порожанов, и с него – направиха една комисия, той да я оглави и трябва да са свършили. Не случайно изводът на Стандарт енд Пуърс е, че растежът в България ще е докато има такава коалиция.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук