Борисов: Работата ни за Западните Балкани дава резултати

0
25816

Приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС за Западните Балкани дава резултати. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на Европейския съвет в Брюксел. На съвета Борисов представи резултатите от ротационното председателство, което страната ни пое на 1 януари.

„Само преди два дни Съветът прие изключително важни заключения, които подкрепят препоръката на ЕК и отварят пътя за започване на предприсъединителни преговори през 2019 г. с Албания и Република Македония“, изтъкна Борисов.

Само това е пътят за страните от Западните Балкани. Друга алтернатива и гарант за мир и просперитет – няма, отсече Борисов.

Борисов отдаде значение и на проектите за инфраструктурна, транспортна и дигитална свързаност за развитието на Балканите. Премиерът приветства потвърждението на Австрия и Хърватия да продължат работата по темата.

В темата за миграцията страната ни също инвестирала много усилия, посочи

Бойко Борисов и допълни, че белег за успеха ни в тази посока е срещата на лидерите на ЕС и Турция във Варна, където беше договорено продължаване на споразумението с Анкара.

За консенсус по темата за мигрантите, призова премиерът.

Той посочи някой от възможните решения на проблема, а именно затварянето на външните граници на ЕС, изнесените центрове за даване на убежище извън Европа и съсредоточаване на усилията по изготвяне на споразуменията с трети страни, подобно на това с Турция.

„Нашите предложения са добра основа, за да продължим работата по реформата. Заложената в тях посока цели да изградим предвидима и ефективна Система на ЕС за убежище, която да е устойчива на бъдещи кризи“, изтъкна премиерът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук