Борисов: Ще съберем още 1,5 милиарда от контрабанда и фалшиви болнични

0
1216

ГЕРБ организира Кръгла маса по правосъдие, антикорупция и вътрешна сигурност, в която взеха участие лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, на бившия правосъден министър Екатерина Захариева и на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Холандия заслужава поздравления за избора, защото това беше важно за единна Европа – да не управляват популисти„, обясни Борисов, започвайки по международни теми. Той цитира и писмо от посланика на Канада, който се оплаква от дезинформации за СЕТА, разпространявани в България от определени партии. „Надявам се след изборите с тези неща да се приключи“, обясни Бойко.

Делата за корупцията по високите етажи на власта трябва да се гледат в Специализирания съд, коментира Борисов по темата с правосъдието. – Трябва да има обединение на антикорупционните органи. Да има бърз и ефективен съдебен процес и той да е деформализиран. Обратното развращава обществото. Има случай на човек, съден 30 пъти. Влиза, после излиза и отива пак да открадне, за да си плати следващия път. Всяка вечер гледам измамени по телефона. И 60% условни присъди. Настояваме тримата големи в правосъдието, за да не кажат, че им се намесват в абсолютната независимост – на 3 месеца депутатите да им задават въпроси. Защо нас да ни питат защо не са хванати телефонните измамници? Електронното правосъдие го започнахме, проектите са разписани, осигурени са пари. Всички дела ще са в интернет, призовки и жалби – по интернет, максимално да се улесни процеса. Вече всички работят с компютри. Четвърто – изборът на нов Висш съдебен съвет. Никой не вярваше, че той ще бъде разделен на две, но го направихме. Гарантираме и публично и ясно парламентарните квоти да са от най-добрите специалисти“, допълни Борисов.

Той разказа и за една от големите си болки – контрабандата.

„Най-лесната и най-голямата корупция е през контрабандата. И най-трудноуловима. Затова тръгнахме отзад-напред. В първия мандат не успях – двамата вицепремиери на сработиха. Сега с ДАНС НАП, Митници, Гранична полиция и прокуратурата, успяхме да създадем едно звено, което дори Тимерманс го похвали в доклада. От 25 години, като събереш службите – всеки си крие документите. Оправданието – ще изтече информация. И това удряше и пряко българското производство. Какво направихме? Един месец големи усилия – накрая в една сграда събрахме представители на всички групи. Изкарахме сигналите и масивите в тази стая. Приложихме и техника по границите и всичко започна да се проследява. И се видяха разликите. От 34% контрабанда на цигари, за няколко месеца сега тя е 7% през януари. След служебното правителство резултатите съм убеден, че ще са други. Така направихме с месата, захарта и другите неща. В пъти се увеличи приходът от алкохол! И според мен имаме още поне милиард да съберем в резерв„, обясни той.

Бойко засегна и корупцията в здравеопазването. „Ще атакуваме и фалшивите пенсии, и фалшивите болнични. Ще ги накичим с мероприятия. Ще се арестуват 3-4 доктори и шефове на ТЕЛК, и ще мирнат и те. Поне 500 милиона резерв има от фалшиви болнични, от общо 1,5 милиарда, които плащаме там„, обясни той.

За образованието той обясни: „Родителите трябва да бъдат принудени децата им да ходят на училище, да ги водят там. Държавата позволява безплатно образование, а има липса на работници – това е най-големият проблем на работодателите. Хиляди им трябват – и няма. Защото хиляди не искат да се образоват. И въпреки всичко – 7% безработица, с 5% сме я свалили за 2 години“, коментира той.

******************

Бившият правосъден министър Екатерина Захариева допълни темите със свои коментари.

Правосъдието не е нормативен акт, а чувство за справедливост за гражданите, обясни тя в отчет за свършеното от ГЕРБ. – Въпреки, че имахме недостатъчно депутати в последния парламент, ние успяхме да направим изменения, като разделението на Висшия съдебен съвет на две, както и начинът, по който той се избира и по който се гласува в него. Повишихме контрола върху магистратите. Направихме и промени в Закона на съдебната власт, който дава правомощия на съдиите. Направихме и промени, по който се расте кариерно в системата. Магистратите, за разлика от политиците, са несменяеми, но това не означава че не трябва да носят отговорност в обществото и затова са и проверките на Инспектората. Въведена е и процедура за носене на отговорност на тримата големи в съдебната система, на трите най-важни институции в нея. Съдебната реформа не се изчерпва с измененията на конституцията и в Закона за съдебната власт. Хората трябва да получат бързо и качествено правосъдието, както да има и превенция по отношение на законите. Например превенция за кражбата на фирми, което стана с изменение в Търговския закон“, допълни тя.

Захариева коментира и бъдещите неща, които трябва да се свършат.

„Подготвихме законопроект за изравняване на правата на кредиторите и длъжниците, но не ни стигна времето, обясни тя. – Надявам се това да стане в следващия парламент. Какво предстои? Поемаме ангажимента да подпишем нова конституция. Да отпадне имунитетът на народните представители, така че всички да са равни пред закона, а не да се иска съгласието на парламента. Намаляването на броя на депутатите – ние и нашият лидер Бойко Борисов сме твърдо „за“ това да се случи. Ще бъде приет и нов антикорупционен кодекс, който да обедини сега съществуващите органи. Корупцията по горните етажи на властта  – повечето явления вече ги няма, останалото трябва да се довърши. Ако говорим за нов Наказателно-процесуален кодекс , трябва да знаем какво разбираме под наказателна политика. Имаме натиск от Европа, но първо трябва да си изясним какво искаме и да се обединим около политиката. До 2018 г. искаме да бъдем готови с електронното правосъдие. Как може една присъда да пътува по 2 седмици от една инстанция до друга? Трябва да има задържане веднага в съдебна зала, трябва да има видеоконферентни връзки – за да има бързина в процеса. Предстои избор на нов Висш съдебен съвет. Гарантираме, че ще обявим нашите кандидати най-рано и всички ще могат да зададат своите въпроси, за да ги дискутираме, за да предложим най-добрите и най-подготвените. А шефовете на трите големи институции в правосъдието трябва да дават отчет на 3 месеца, но не като отчет пред парламента, а пред обществото – това ще повиши доверието в системата“, допълни тя.

„В образованието нещата не са пипани от 13 години. Предлагаме единен държавен изпит, за да има контрол, че всички студенти завършват с еднакво ниво познания, така че да могат да практикуват като юристи. Имаме подкрепа за това и от работодателите, и от юристите, почти бяхме постигнали съгласие и с университетите, обясни Захариева.

Тя коментира е едно от предложенията на ГЕРБ, което се приема от мнозинството от хората – съдът предварително да казва дата, на която задължително да обявява присъдата си.

www.standartnews.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук