Ботев и четниците му щурмуват Алма матер

0
1292

Христо Ботев и четниците му ще завземат сградата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщава „Стандарт“. Възстановката на събитията от 1876 г. ще бъде направена в двора на ректората на 25 май. Това ще бъде и генералната репетиция на актьорите преди празничната програма, която ще се разиграе на козлодуйския бряг на 27 май.„Хората ще могат да гледат свободно възстановката в столицата. Всеки, който желае, може да заповяда. Сигурен съм, че ще има голям интерес, тъй като подобно нещо се прави за пръв път в столицата“, каза режисьорът Искрен Красимиров, който ще влезе в ролята на поета революционер Христо Ботев.

Във възстановката участват повече от 40 души. За втора година организацията е възложена на родолюбците от „НЕзабравимата България“.

„Работим активно още от началото на май. Държим да изпипаме всичко до последния детайл. Има много изненади, които обаче ще запазим в тайна, за да бъде интересно на публиката, която ще присъства на честванията в Козлодуй“, загатна още режисьорът Искрен Красимиров.

По време на миналогодишните чествания Христо Ботев поведе четниците си на бял кон, тази година обаче сценарият е друг.
Очаква се актьорът и учител Филип Филипов да се превъплъти в ролята на поета революционер по време на тържествата в Козлодуй. Не е изключено обаче да има и втори Ботев, но към днешна дата и този любопитен щрих от възстановката остава загадка.

Ботевите четници ще превземат кораба „Радецки“ на който ще плава и президентът Росен Плевнелиев. След слизането на четата на козлодуйския бряг държавният глава ще произнесе словото си, след което Козлодуй ще бъде озарен от заря в памет на загиналите. От общината в крайдунавското градче са се погрижили за програмата по случай Ботевите дни. Откриването ще бъде на 17 май – деня, в който четниците са стъпили на козлодуйски бряг. Тогава ще бъдат наградени децата, включили се в конкурса за рисунка на тема „140 години от слизането на Ботевата чета на козлодуйски бряг“.

Произведенията на победителите вече греят на пощенски марки. Всички рисунки от конкурса пък ще бъдат подредени в изложба на кораба „Радецки“ за 27 май. Група младежи от местното СОУ „Христо Ботев“, които преди няколко години успяха да съберат 300 000 лв. за ремонт на кораба музей, ще имат възможност да плават заедно с президента Росен Плевнелиев. На същия ден в крайдунавския град ще гостува и представителният младежки духов оркестър от Велинград

Под техния съпровод ще бъде посрещнат корабът „Радецки“. Точно преди 50 години същият духов оркестър е посрещнал кораба след първия му круиз.

На 17 май през далечната 1876 г. /стар стил/ четата на Христо Ботев слиза от кораба „Радецки“ на козлодуйския бряг и се отправя към Врачанския Балкан. Тя е събрана и организирана от Ботев в помощ на Априлското въстание. Поели на път още на 16 май, четниците се качват на австрийския кораб като обикновени пътници. По настояване на Христо Ботев корабът спира на българското село Козлодуй. От палубата на „Радецки“, поетът революционер пише и последните си писма до своите съмишленици и съпругата си в България.

200 човека акостират на Козлодуйска земя, а сам Ботев коленичи и целува пръстта под краката си. Целта му е Стара планина, но още на планинския рид „Милин камък“ четата е застигната и нападната от турски башибозуци. На 20 май 1876 г. /2 юни- нов стил/, на връх Околчица, по време на тежки сражения Христо Ботев е убит, а неговите четници разгромени и разпръснати из Балкана./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук