„Братушките“ за нас: Българските закуски не струват, а мастиката е направо гадост

0
1799

Оказва се, че руските туристи са напълно неграмотни по отношение на българските обичаи и табиети. Затова и туристическите им сайтове са пълни с факти за българската действителност, които трябва да понаучат, преди да дойдат тук. Лада Кирилова е рускиня, която живее от години у нас. И ето какво е забелязала като страничен наблюдател. Някои от „фактите” които изтъква са меко казано нелепи.

1. Българите са много толерантни към чужденците, в това число и към руснаците. Който е завършил училище в периода 1985 – 1990 разбира руски и може да „скалъпи 2-3 фрази”.

2. Младото поколение знае много добре английски.

3. Абитуриентските балове трябва да са шикозни. Колкото е по-скъпа колата, с която те возят – толкова по-яко е! Мама и тати канят цялата рода. Дори най-старите бабички от най-отдалечените „планински аули”! И всички плачат…

4. Любимият алкохол е 40 градуса – ракия. Прави се от грозде, сливи, кайсия и круши. Ракията е благороден самогон.

5. На второ място е мастиката. Това е анасонова водка. Прието е да се пие с айрян – това пък е кефир със сол. (Мастиката, според мен е изключително рядка гадост – това е написал авторът на Сборника с български факти)

6. Младите пият уиски, водка и текила. Коняк се намира трудно. Основно има „Реми Мартен” (Никакво сравнения не може да става с молдавския или арменския коняк, е написал авторът на сборника)

7. Стандартната вечер на българските работяги: Шопска салата, ракия и футбол по телевизията. Когато е студено – свинско със зеле. За изтрезняване свинско шкембе.

8. Стандартната вечер на градския интелигент – бира, водка, уиски в кварталното кафене. Собственикът познава всеки клиент. През деня на същото място се събират „мамочки с калясками” (майки с колички). По правило всички обсъждат лошото държавно управление и политиката. На такива места има и мини магазин с всичко необходимо – от хляб до перилни препарати.

9. Кафето е национална напитка. Обикновено се купува в пластмасова чашка от машина или будка и се пие дълго и упоително с цигара в ръка. Нормално е да вземеш тази чашка  в автобуса и маршрутката.

10. Като дойдат на работа българите обикновено пият кафе с колегите в продължение на 1-2 часа. Тогава се обсъжда личният живот и в редки случаи задачите за деня. Не е важно колко важни задачи има за вършене. Често българите пият кафето си с кока кола.

11. За офисните работници – обядът е свят. Консумират по 2-3 блюда. На връщане към къщи обикновено се купува баничка.

12. Стандартната закуска – баница и кисело мляко, което представлява гъст кефир. Някои пият и боза – това е напитка от ферментирала леща. (Що за идиотия е написала, Лада?)

13. При цялата си толерантност българите не обичат критиките от чужденците. Обиждат се и то не по детски. Като норма за добро възпитание българите считат, че чужденците трябва да ги хвалят за всичко.

14. Българите разрешават на децата си абсолютно всичко. За разлика от руските жени, които се грижат повече за мъжете си, българките гледат основно децата. Мъжът е вспомагателна сила и може да се експлоатира по всички показатели. Познавам едно българско семейство, където бащата бяга от работа по обяд, за да стопли обяда на децата си, които са на 15-17 години! Причината? Децата не знаят как да боравят с електроуреди и може да запалят къщата.

15. Лицемерието и завистта са повсеместни. Норма е, ако спечелиш пари и си купиш нова кола, да изпаднеш в изолация от съседите си. С такива хора престават да разговарят и в това отношение българите са особено непримирими.

16. Прелюбодейството е почти норма. Много омъжени българки не се чувстват пълноценни, ако нямат поне един любовник. Ето какво съм чувала да казва полякиня на българка. „Знам, че ние полякините сме курви (шлюхи), но вие българките направо ни слагате в малкия си джоб”. Мъжете не им отстъпват. Говори се, че това е в резултат на масовата консумация на чушки и сирене.

17. За много български мъже, да свалят рускиня е нещо като спечелване на трофей на Уимбълдън! (Откъде е останала с такова напълно погрешно впечатление тази Лада, един Господ знае – б. р.)

18. Никога българите не са искали да стават 16-а република на СССР. Българите по природа са много пресметливи и могат много добре да правят сметка на парите си. Затова и Тодор Живков ползваше Съветския съюз като дойна крава.

19. Тестените закуски и сладкиши изглеждат разнообразни на вид, но са напълно еднакви на вкус. Сигурно, защото използват абсолютно един вид  сметана и сирене. Руската овесена каша, която не мога да понасям, е много по-вкусна.

20. Когато приемат гости българите са много гостоприемни. Има и такива, които те посрещат с бутилка уиски и няколко купички чипс или ядки. За такива хора, българите казват, че са стиснати. Подобно посрещане дори между българи се счита за неприлично. Обичайното посрещане е да има 3-4 блюда и десерт.

Марица.бг

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук