Братът на Васко Василев убит в катастрофа

0
1620

Прочутият по цял свят виртуоз на цигулката Васко Василев разкри дълго пазена тайна. Жестока автомобилна катастрофа е отнела живота на по-малкия му брат преди 24 години. Адският инцидент, по време на който зад волана е бил бащата на музиканта, станал в бивша Югославия. Животът и на една от сестрите на Василев – Вероника, също е бил в опасност, след като тя изпада в кома.

Васко Василев бил на 21 години, когато изгубил тригодишното си братче Бобчо. Минути преди да научи ужасната новина по телефона, цигуларят изживявал най-щастливите си мигове – след турне в Тайланд заедно с дългогодишната си спътница Памела Никълсън, майката на Ванеса Мей. В онзи момент Васко нямал време дори да се потопи в мъката си, защото трябвало да бъде до родителите си и сестра си. Хванал първия самолет и заминал.

„Има една приказка – „Господ прибира млади и най-скъпите на сърцето му”. Бяхме много привързани към Бобчо.

Самото му раждане беше екстремно

Когато майка ми беше бременна с него, аз се готвех за първия си международен конкурс в Париж”, признава Василев.

10_Vasko_Vasilev_5.jpg

Васко има общо три сестри – най-малката Вивиан, която е барабанистка, Виктория, която учи езици и също се занимава активно с музика, и най-голямата Вероника – също цигуларка. Тя ще се омъжи идния месец в Америка, а батко й подготвя грандиозна изненада за сватбата й.

Любопитна подробност е, че изборът на буквата „В” в имената на децата в семейството на цигуларя не са плод на щастлива случайност. Оказва се, че това е добре премислен ход. Прадядо му чел книгата „Мъртвите сибирски полета”, откъдето дошла идеята за имената, започващи с една буква.

Бабата на Васко се казва Вера, със същата буква започват и имената на трите му сестри. Единствено малкият му брат бил с „Б”. Той се появил на бял свят по-рано – в седмия месец. Майката на Васко пък го родила едва на 18 г.
„Майка ми е забременяла с мен много рано. Докторите не са й позволявали да направи аборт. Аз съм бил грешка, дори съм го описал в книгата си.

Майка ми заплашила баща ми, че ако се наложи, ще отиде да работи в „Кремиковци” и сама ще си гледа детето. Двамата и до днес са неразделни”, открехва вратата за личния си свят Василев.

Когато станало ясно, че малчуганът имал невероятен музикален талант,

по партийна линия изпратили семейството в Москва

За да може Васко да учи в най-престижното тогава училище по изкуствата в руската столица, където му преподавали легенди в музиката. Баща му пък назначили като дипломат, но не истински. От партията му казали, че ще си получава заплатата, дори и да не ходи на работа, само трябвало да гледа като зеницата на окото талантливото си дете.

Около бабата на музиканта също има интересна история. Била с много серт характер. „Имаше червена коса и зелена шапка. Беше инспектор на училищата около Силистра и казват, че учителките се напикавали от страх, когато отивала да ги инспектира”, разправя Васко. Тя била от известна габровска фамилия, имала две висши образования, говорела перфектно френски, същевременно била и учител по литература. „Любимият ѝ поет бе Яворов. Научи ме да чета на 4 годинки”, казва Васко. Бабата му правела всяка сутрин чай с попара.

Подготви: Анелия ПОПОВА


10_Vasko_Vasilev_14.jpg

Не иска да се жени

Василев е елегантен не само визуално, но и във взаимоотношенията си с хората. Изключително толерантен. Свири по 8 часа на ден и твърди, че цигулката е като негова душа-близнак. И въпреки това е от хората, за които семейният уют е нещо много хубаво, но твърде рано за реализация.

Васко Василев е вече на 45, но продължава да не иска да се жени. Въпреки бурния си любовен роман с Памела Никълсън музикалният ни гений така и не се решава да мине под венчило. Все още държи на ергенлъка.

„Не правя планове за брак, живея както ми харесва, като се старая да съм верен на себе си, без да наранявам хората, които обичам”, казва Василев, който винаги е описвал себе си като доста влюбчив, но верен, лоялен и моногамен мъж.


Давал автографи до 4 сутринта

Васко Василев бил на 18 години, когато с майка му отишли на турне в Индия – в дните на българо-индийската дружба. Тя трябвало да му акомпанира на пиано. На аерогарата ги попитали къде е пианото и какво представлява, тъй като не били виждали дотогава.

След това в залата двамата седели и чакали, докато свършат речите – а те продължили над 3 часа. Време, през което зрителите ядели семки и плюели директно на земята. А в този момент Васко трябвало да изпълни Бах. „Свирехме с майка ми, а те ядяха семки и плюеха по земята. Накрая се събра огромна тълпа за автографи. Викам си: „Абе, аз толкова хубаво да свирих, че да ме харесат?!”. А всъщност те не ме и слушаха. Обясниха ми, че това е обичай при тях”, спомня си музикантът. Раздаването на автографи продължило чак до 4 сутринта.


Свирил е на сцена с Майкъл Джексън

Запознал се с Майкъл Джексън преди години на репетиция на Олимпийския стадион в Сеул за концерта „Майкъл и приятели”, Васко също участвал.

„Имах късмет да надникна в света на Майкъл, защото и в самолета пътувахме с него. Там бяха и Слаш и Марая Кери. Майкъл седеше на първия ред и сменяше пелени на едно от децата си. Направи ни впечатление колко е скромен, даже сам си направи грима. Тогава много се говореше, че се разпада носът му и малко го беше срам, ходеше постоянно с ръка пред лицето”, спомня си Васко.


Мечтаел да стане ватман

Ако не беше станал цигулар, Васко Василев щеше да бъде… ватман! Оказва се, че това е дългогодишна негова мечта. „Винаги съм мечтал да имам трамвай”, признава цигуларят.


Искам сладолед, другарю Живков!

Васко Василев свирел така прочувствено на асамблеята „Знаме на мира”, че бил поканен сред най-важните гости при Тодор Живков. Тато го похвалил как хубаво свири, потупал го по гърба и го попитал какво иска да получи за чудното изпълнение. „Искам много сладолед”, изцепил се малкият от сцената.


Изръсил торба пари от Стинг

Преди години непозната жена поискала от Васко да пее на рождения ден на мъжа й. Родният цигулар отвърнал, че няма практика да свири на такива празници. „Ама той е Стинг! За да се отърва, ѝ казах една баснословна сума. А тя взе, че ми я плати”, смее се Василев./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук