Британска агенция излезе с потресаващ доклад за дейността на ЮНЕСКО! Бокова отвърна на удара

0
1316

Публикациите не отразяват реалните ползи, които Великобритания има от организацията, отсече генералният й директор

Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова категорично отхвърли доклада на британска агенция за дейността на ЮНЕСКО през 2016 година. Изготвен от ведомството за многостранното развитие на Обединеното Кралство, докладът критикува ЮНЕСКО, че не е бил от полза за Великобритания, уточнява БГНЕС.

Ирина Бокова намира доклада за грешен и призова институцията да преразгледа констатациите си. Според нея наложителен е професионален анализ, който обективно да отчете предприетите от ЮНЕСКО усилия по ключовите проблеми, разгледани в доклада.

„Този доклад се основава на погрешна методология, която не разбира и пренебрегва ролята на ЮНЕСКО като специализирана агенция на ООН. Тази оценка представя погрешно и подценява нейните постижения (на ЮНЕСКО – ред)”, посочва Ирина Бокова.

Тя изрази загриженост, че обратната връзка предоставена от ЮНЕСКО, не е била взета под внимание при изготвянето на доклада. Според нея в предстоящия всеобхватен отговор на ЮНЕСКО тази загриженост ще бъде разяснена.

„Разочароващо е, че докладът не отразява реалните ползи, които Великобритания има от ЮНЕСКО, а те според Националната комисия на Обединеното кралство (за ЮНЕСКО) носят 100 милиона паунда допълнителни приходи“, посочва Ирина Бокова. Това е 7 пъти повече от британския дял в организацията и с 10 млн. паунда повече от ползите през 2013 година.

„Искрено се надявам, че този доклад не е сигнал за отдръпване от многостранно участие в рамките на ЮНЕСКО. Ние се нуждаем от Великобритания, за да изпълнява ЮНЕСКО ролята си на двигател за международно сътрудничество и мир, на защитник на свободата на изразяване и на ключов участник от многостранния ангажимент в областта на образованието, културата и науките“, изтъква още Ирина Бокова.

В своето заявление Ирина Бокова припомня също какви проблеми трябва да решава организацията в условията на ограничени с една трета финанси. Тя също уверява, че ЮНЕСКО продължава да се реформира , за да бъде максимално резултатна.

В същото време генералния директор припомня, че организацията е била обект на проверка от редица донори като ЕС, Швеция, Холандия, Норвегия, както и на съвместна инспекция от ООН. И от всички е получила положителни оценки.

 БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук