БСП настоя държавата да отпусне 3 млн. лв. за белодробна трансплантация на 16 българи (ОБЗОР)

0
22196

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС 

Протестът на Асоциацията по пулмонална хипертония и на хората, страдащи от белодробна недостатъчност пред Министерски съвет предизвика коментари от страна на управляващи и опозиция, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Изпълнителното бюро на БСП проведе среща, на която присъстваха представители на Асоциацията. След това на извънредна пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че трима българи вече са починали, тъй като не са дочакали трансплантация на бял дроб, а още 16 души са в листата на чакащите.

Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“

Тя посочи, че става въпрос за 3 млн. лв. и настоя държавата да ги намери още утре. „Останали са 16 българи, които буквално умират, заради това, че системата ги е отхвърлила, заради това, че правителството не може да осигури 3 млн. лв. При положение, че премиерът Борисов всеки ден раздава пари за каквото си иска, за да си купува политическо спокойствие“, каза Нинова.

Тя обърна внимание, че тези хора си плащат осигуровките и са коректни към системата.

Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“

Корнелия Нинова коментира информацията, че от 2017 г. българското правителство не е подновило договор с клиника във Виена и тя отказва да приема повече българи.

Нинова попита има ли такъв договор и дали държавата дължи пари на европейски клиники, поради което те отказват да лекуват български граждани.

Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“

Нинова настоя за отговори още днес. Освен това ПГ на „БСП за България“ ще поиска дебат по темата със здравния и финансовия министър по темата в парламента.

От своя страна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че Министерство на здравеопазването създава необходимата организация за хората, нуждаещи се от бърза белодробна трансплантация.

Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“

„Както те се притесняват, така и ние се притесняваме като ръководство. За най-спешните случаи създаваме организация и използваме и МВнР, и нашите посланици. Влезли сме в преки контакти с някои болници в Австрия, Франция, Германия, Великобритания, за да може да уточним условията и тези хора, които се нуждаят от бърза трансплантация, тя да бъде осъществена. В две наши болници създаваме необходимата организация за обучение на медици, които да могат да осъществят и трансплантацията на бял дроб“, коментира Ананиев.

Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук