БСП обвини управляващите в безотговорно управление на водния сектор в продължение на десет години

0
96

Къде са осигурените средства, къде са инвестициите в реновиране на водопроводната и канализационна инфраструктура на градове и села, попитаха от „БСП за България“ в декларация от парламентарната трибуна по повод Световния ден на околната среда – 5 юни

От левицата обвиниха ГЕРБ в безотговорно управление на водния сектор в продължение на десет години.

Председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова посочи, че години наред държавата ни е била длъжна поетапно и в срокове да реформира водния си сектор, като усвои милиарди, отпуснати по оперативна програма. Милиарди се загубиха, пропиляха се възможности, а български градове и села, курорти и домакинства продължават да живеят в недопустими рискове от лоша и опасна за здравето питейна вода, коментира тя.

„Чаканите 12 милиарда лева, нужни за реформиране на водния сектор, се оказаха напразно повтаряно число“, каза Корнелия Нинова. Тя коментира, че правителството продължава да не реализира реформата в мащаба, в който единствено има смисъл от тази реформа. По думите й признанието за хаос в управлението на водния сектор вече не топли никого.

„Всички претръпнаха пред системните фирмени загуби заради амортизирана от три десетилетия водопроводна инфраструктура. В Хасково например от три години поставяме въпроса за чистотата на питейната вода. Там живеят 70 хиляди души, които не използват водата заради наличие на уран и алфа активност“, отбеляза Нинова.

„Хиляди кубически метра фекални води и 5 млн. евро изтекоха във Варненското езеро“, посочи още тя. Нинова отбеляза също, реките Чепеларска и Юговска – замърсени с цианиди. По думите й това са ярки примери за продължаващо безотговорно отношение към чистотата на реките и водите в България.

Какво става с държавния ВиК холдинг с 1 млрд. лева капитал. Холдингът съществува на хартия, а капитал изобщо няма, продължи лидерът на БСП. Какво стана с 500-те милиона отпуснати на държавното предприятие за грижа за язовирите, колко бяха ремонтирани и къде отидоха парите, попита още тя.

Нинова отбеляза също, че България е първа в ЕС по замърсяване на въздуха с фини прахови частици, а според СЗО 15 хиляди българи умират годишно заради замърсения въздух.

„Правителството на Борисов превърна България в сметището на Европа“, заяви още тя и посочени случаи на нерегламентирано горене на отпадъци и установени незаконни сметища.

„Ние не искаме много – искаме чиста вода, чист въздух и чиста храна“, заяви председателят на БСП. Тя посочи, че се очакват нови средства от ЕС за възстановяване от последиците от коронавируса, но при условие за подобряване на жизнения стандарт, на социалните системи и здравеопазването. „Има ли правителството план в тази посока какво да прави и как да реагира или тези милиарди евро отново ще изтекат в приближените фирми до властта без никакъв ефект за българския народ“, попита Нинова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук