Бъдещето на България е в талантливите деца

0
649

Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с отличници от международни състезания

„Сигурен съм, че всички вече осъзнаваме, че бъдещето не е в поставянето на граници, а в изграждането на мостове, които свързват хората“. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на Петата годишна среща на българските олимпийски отбори по природни науки, която се състоя в сградата на президентството.

„Високо ценим всяко едно отличие, което вие печелите за себе си, но и за България. Вие сте част от отбора на България и я поставяте на най-високата стълбичка на световните класации“, заяви държавният глава, като даде за пример двама състезатели – Стефан Иванов от ПМГ „Акад. Н. Обрешков“, Бургас, който стана абсолютен първенец сред всички състезатели на Международната олимпиада по астрономия в Русия.  Христо Венев от СМГ е другият млад талант, даден за пример от президента, който зае първо място на Балканската олимпиада по информатика, проведена в Русе.

„Дълбока благодарност на всеки един от вас, който показа, че талантът на България наистина няма граници. Вашият успех на световната сцена е плод и на всеотдайната работа на вашите учители. Най-отговорно заявявам, че тези големи учители са и големи българи, които развиват и са посветени на таланта на нацията. Нашето общество по традиция приема образованието като висша ценност. Това ни поставя като една по-специална нация и много ми се ще мъдрият български народ да продължава да мисли така“, посочи държавният глава.

Росен Плевнелиев благодари на всички, които „веят високо знамето на българската просвета“ и припомни, че в годините на големия възход на България, веднага след Освобождението, всяко българско училище е имало знаме, на което пишело: „Чрез просвета за България“. „Няма по-актуален и до днес лозунг и призив към всички нас“, каза Плевнелиев.

„В лицето на президентската институция винаги ще разчитате на подкрепа за вашите проекти и инициативи. Сега повече от всякога е необходимо да ги насърчаваме и по пътя на вашия успех да бъдем заедно, да ви подкрепим “, заяви държавният глава на младите олимпийци. „Вие постигнахте много. Вашите победи маркират пътя на една България на бъдещето, България, която има своето ново талантливо поколение, което расте, което твори, което успява и е подготвено за новите предизвикателства“, отбеляза държавният глава.

„Вие сте бъдещите лидери на България и аз съм спокоен, когато ви виждам и мога да покажа на нацията вашите успехи. Сигурен съм, че ще играете ключова роля за развитието на България. Сигурен съм също така, че всички ние вече осъзнаваме, че бъдещето не е в поставянето на граници, а в изграждането на мостове – на знанието, на технологиите, на иновациите, мостове, които свързват хората. Бъдещето е в таланта и в иновациите“, смята Росен Плевнелиев./Кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук