Бъдни вечер е! Най-топлият и светъл празник събира цялото семейство в очакване на Рождеството

0
69

Бъдни вечер е! Най-топлият и светъл празник събира цялото семейство в очакване на Рождеството.

Според Библията на този ден започват родилните мъки на Дева Мария.

Богата постна трапеза с нечетен брой ястия (7 колкото са дните в седмицата, 9 колкото трае бременноста или 11) е подредена на 24-ти декември вечерта. На масата се слага питка с късмети, сарми с ориз, варено жито, боб, тиквеник, орехи, царевица, ошав от плодове, чесън, мед и др.

 

Народните вярвания гласят, че още от сутринта се замесва питка – Боговица с най-хубавото и бяло брашно, и с „мълчана вода“. На вечеря се разчупва от най-стария в семейството. Първото парче е за Богородица, следващото за къщата, а останалото се раздава за събралите се около трапезата. В омесения хляб се слага сребърна паричка, понякога дрянови клонки, различни варива и семки, символизиращи плодородието и здравето.

Вечерята започва с прекадяването на трапезата, стаите, оборите и градината, за да се прогонят злите духове. След четене на молитвата, стопанинът разчупва питата с парата и първото парче от нея се оставя пред иконата за Бога, второто е за къщата, а останалите се разпределят на всеки член от семейството.

Източник: iStock Photos/Getty Images
Вярва се, че на когото се падне парата, той ще има най-голям късмет през годината. Обичаят повелява по време на яденето да не се става. Трапезата не се прибира, защото се вярва, че починалите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите.

Пламъците на огъня в камината са обгърнали един от символите на Бъдни вечер – Бъдникът. Огнището трябва да грее цяла нощ, светлината и топлината символизират раждането на Христос.

 

Според традицията в края на вечерта всеки на масата си избира орех и го разчупва – ако е едър и остане цял, го очаква здраве и късмет през идната година.

Никой не бива да става от мястото си докато не приключи вечерята.

В полунощ небето се отваря и желанията се сбъдват!

 

Днес приключват и четиридесетдневните коледни пости.

Освен Бъдни вечер, днес празнуваме и имен ден, тъй като почитаме и паметта на света преподобномъченица Евгения

Имен ден празнуват, носещите имената Евгени, Евгения, Жени, Бистра, Благороден, Благородна, Малчо (от словосъчетанието Малка Коледа), Малик, Мален, Малена, Малин.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук