България иска допълнителни гаранции след смяната на името на Македония (ОБЗОР)

"Не може реализирането на стратегическите цели на Македония да бъде алиби за вредни договори",

0
41852

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

Ние се нуждаем от твърди гаранции, че договорът за приятелство и добросъседство ще остане в сила и когато насреща имаме Република Северна Македония. Това каза президентът Румен Радев по време на съвместна конференция с президента Георге Иванов, който е на официално посещение у нас по покана на българския си колега, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“ от сградата на президентът.

Президентът Радев изтъкна, че ако се сравнят двата договора – този между Гърция и Македония и този между България и Македония – ще се види, че този с Гърция изключва поправки и отмяна, а договорът с България допуска прекратяване.

„Това поставя България в ситуация да търси допълнителни гаранции“, заяви президентът Радев.

„Цялата ситуация около тези два договора ни поставя в положението да искаме допълнителни гаранции, категорично да се изключи всякаква намеса и подкрепа на Република Македония за организации на наша територия, които имат политика, насочена срещу нашата Конституция.  Аз очаквам от българското правителство и Министерство на външните работи, като допълнителна гаранция за изпълнение на клаузите от нашия договор – да впише тези договорни ангажименти в глава 35 от бъдещата договорна рамка на преговорите на Република Македония за членство в ЕС. Това означава ясни процедури на мониторинг и съблюдение на изпълнение на условията“, заяви Радев.

Президентът Радев заяви, че залогът в момента е много голям – той е за целите Балкани и за цяла Европа и призова македонския си колега Иванов да възстанови така важния диалог между институциите в такъв критичен момент за страната, за да се избегнат всякакви възможности да бъде стопиран процесът за евроатлантическа и европейска интеграция.

Иванов коментира отказа на българския премиер Бойко Борисов да се срещне с него, с думите, че това е негово решение и отговорност.

„Той не е само премиер на България, а на страна, която председателства ЕС, а те казват – диалог, конструктивност и сътрудничество, но с този свой жест той заема страна и не реализира това, което е цел на членството в ЕС“.

От своя страна Радев заяви, че се надява нашите приоритети за Западните Балкани да не се сведат само по прегръдките, а да покажем лидерство и отговорност в трудни моменти, а не да абдикираме от проблемите.

„Според мен България трябва да търси интензивни контакти и диалог не само с правителството на Република Македония, а и с всички останали институции“, посочи Радев.

Президентът изтъкна, че официалното посещение на македонския му колега е ясен израз на подкрепата на България за европейската и евроатлантическата перспектива на Република Македония и ясно показва желанието на двете страни да работят заедно. 

Той не пропусна да благодари на македонския си колега за участието на представителна рота на Македония за парада на 6-ти май.

Президентът Радев припомни, че от признаването на Република Македония до днес нито едно българско правителство не е формулирало конкретни условия и претенции към името на съседката ни.

Радев подчерта, че след смяната на името на Северна Македония са налице географски реалности и исторически обременености, които ни задължават да бъдем изключително внимателни и да следим и преценяваме не само изхода от преговорите между Македония и Гърция, но най-вече договорните ангажименти в нашите взаимоотношения, които по думите му трябва да придобият необратим характер.

Радев припомни, че България е държавата, която най-силно подкрепя Македония по пътя и към ЕС и НАТО. По думите му основният залог за нашата подкрепа е стриктното спазване на постулатите от декларацията от договора за добросъседство и по-конкретно чл. 11 от договора, в който двете държави се задължават да нямат неприятелски действия, да не използват териториите си за организации със сепаритстки действиия, да неутрализират недобронамерена пропаганда.

Стриктното спазване на този договор – необходимо условие за безпроблемния път на Република Македония към Европа„, категоричен е Радев.

Иванов отчете, че в момента Македония е блокирана и от ЕС и от НАТО. Той припомни, че в годините 18 пъти армията е проверявана и оценявана положително.

Всички страни в региона вървят напред, а ние стоим намясто„, коментира той.

На въпрос за позицията на Иванов, който отказва да приеме договора с Гърция и с решението си може да дестабилизира региона, Иванов заяви:

Аз никого не изгоних от моя кабинет. Аз имах среща и за пръв път ми беше донесен документ, в който въобще не съм включен, нито бях запознат„, коментира Иванов.

Защо трябва аз да легализирам този документ„- попита Иванов. Той бе категоричен, че по Конституция президентът е важен при сключване на международни договори, а президентът е бил изключен от целия процес.

Не приемам квалификации, че аз преча за стабилността в региона„, каза още Иванов.

Това коментира, че това е негово лично решение. Иванов окачестви договора с Гърция като вреден, тъй като не затваря , а отваря твърде много въпроси и създава неизвестност и несигурност както за Македония, така и за региона.

Не може реализирането на стратегическите цели на Македония да бъде алиби за вредни договори„, категоричен е Иванов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук