България може да е първата сигурна държава на Реджеп Ердоган, заяви бившият посланик в Анкара

0
2556

Ердоган и досега имаше огромна власт, а след като спечели референдума за разширяване на правомощията на държавния глава, я закрепва и конституционно. Той вече е овладял всичко, включително и четвъртата власт“, коментира пред Би Ти Ви бившият посланик на България в Турция Петър Воденски (1991-1992 г) вчерашната победа на турския президент на проведения референдум за мащабни промени в структурата на властта в страната.

Според Воденски, който през 2011 г. беше обявен за сътрудник на бившите тайни служби, България попада в ислямската дъга, за която Ердоган няколко пъти е споменавал в свои речи. В нея попадат Босна и Херцеговина, части от Сърбия, Косово, Албания, Македония, Родопите в България и Кавказ в Азербайджан.

„Дано да не съм лош пророк, но България може да се разглежда като първа сигурна държава на Реджеп Ердоган“, коментира Воденски на въпрос дали страната може да се разглежда като част от бъдещата политика на турския президент.

Според 18-те нови поправки в конституцията министрите вече ще се предлагат и назначават от президента. Освен това би трябвало да има и вицепрезиднт(и) с неизяснена докрай функция в управлението. При отсъствие към момента на реален конкурент на Ердоган той сигурно ще има право на два последователни 5-годишни мандата. Една от поправките обаче оставя за него теоретична възможност и за поне още една петилетка на власт, ако по време на втория му мандат се свикат извънредни президентски избори.

По думите на бившия посланик в Анкара България няма ресурс да промени нещо в Турция. С действията си служебното правителство показало обаче, че все пак може да се проведат политики, които да възпрат влиянието на южната ни съседка във вътрешната политика на страната.

Според него и Анкара, и Брюксел имат интерес от икономическите отношения и те едва ли ще пострадат много след референдума. Той припомни, че когато Турция свали руски самолет, Москва наложи икономически санкции и „Ердоган не издържа и година“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук