България подкрепи Украйна с военна помощ през 2023 г.

0
155

България подкрепи Украйна с различна военна помощ през 2023 г. във връзка с продължаващата вече втора година война между Русия и Украйна. Страната ни изпрати няколко пъти въоръжение на Украйна, след като парламентът прие решения за военна подкрепа.

Докато в началото на годината военната помощ, която страната ни предоставя на Украйна, беше засекретена, то през декември парламентът взе решения, които показаха на обществото какво България ще изпрати на Украйна.

Първото решение на парламента за военна подкрепа за Украйна

България ще изпрати военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, прие парламентът на 9 декември 2022 година. Съгласно решението списъкът с въоръжението остана засекретен.

В началото на тази година, по време на заседание на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна, тогавашният служебен министър на отбраната Димитър Стоянов посочи, че България предоставя военна и военно-техническа помощ на Украйна в изпълнение на решението на Народното събрание. В края на март Стоянов заяви, че служебно правителство не подготвя допълнително споразумение за предоставяне на допълнителна военна и военно-техническа помощ. „Българската армия е предоставила това, което може; ние сме под нормативите със запасите, така че няма как да бъде предоставена допълнителна военна помощ и съответно – мунициите, които се търсят“, обясни Стоянов.

Ново правителство – нова военна помощ за Украйна

България подготвя нов транш военна помощ за Украйна, съобщи настоящият министър на отбраната Тодор Тагарев в края на юни. Помощта е според украинските потребности и нашите възможности, както е решило Народно събрание на 9 декември м.г., добави Тагарев.

На 26 юни Министерският съвет прие нов пакет от военна и военнотехническа помощ за Украйна в изпълнение на решението на парламента. Вторият пакет военна помощ за Украйна е много подобен на първия по обем, изпратен от служебното правителство, каза министър-председателят Николай Денков.

В края на септември Народното събрание реши България да предостави допълнителна военна помощ на Украйна, която включва неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р в управление на Министерство на отбраната, и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие c калибър 5,56×45 мм с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи. Парламентът одобри в началото на декември допълнителна военна помощ на Украйна – неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип, намиращи се във Въоръжените сили на България, които да се използват за подсилване на противовъздушната отбрана на Украйна.

На 22 ноември парламентът одобри предоставянето на Украйна на бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, а няколко дни по-късно президентът Румен Радев наложи вето. На 8 декември Народно събрание отхвърли ветото на държавния глава и по този начин реши страната ни да изпрати около 100 бронетранспортьора от складовете на МВР.

Румен Радев неведнъж посочи, че оръжията няма да прекратят войната в Украйна

Нашите управляващи се опитват неистово да ни убедят, че, изпращайки военна помощ, те повишават нашата сигурност. Напротив, всички виждаме, че този конфликт се задълбочава категорично, жертвите стават все повече. Колкото повече оръжие поглъща, толкова повече загинали хора и разрушения, толкова по-голям риск, толкова повече ще се точи тази война, коментира президентът в средата на юли.

Благодарности от украинския президент Володимир Зеленски 

Украинският президент Володимир Зеленски благодари за подкрепата за Украйна с послание в платформата Х (предишно наименование Twitter – б.ред.).

„Благодарен съм на българския парламент за препотвърждаването на доставката на БТР-и за Украйна, както и за новия пакет военна помощ. Благодаря на политическите лидери Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков. С това решение ние укрепваме нашата Европа и браним свободата!“, написа Зеленски.

През годината се състояха и различни демонстрации в подкрепа на Украйна и изпращането на военна помощ, както и такива против изпращането на оръжия и за запазване на неутралитет.БТА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук