България чества 6 май – Ден на Храбростта и празника на Българската армия.

0
1462

Президентът Румен Радев: Не ние политиците ще рискуваме живота си, а хората в пагони

Държавният глава Румен Радев  прие почетния строй на представителните части на Българската армия на пл. „Княз Александър I“.

На тържественото събитие присъстват министър-председателят Бойко Борисов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, народни представители от 44-тия парламент, кметът на София Йорданка Фандъкова и други.

„В съзнанието на българския народ нашата армия винаги е била символ на държавност и храброст“, заяво президентът и върховен главнокомандващ на българската армия Румен Радев в тържественото си слово.

„Има дати в нашата история, които ни зареждат с вяра и оптимизъм и които изпълват сърцата ни с гордост. Такава е датата 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. На този светъл християнки празник – Гергьовден, по силата на една красива българска традиция нашият народ засвидетелства признателност към своята армия. Днес ние свеждаме глави пред подвига на воините, отдали живота си за свободата и независимостта на Отечеството. Почитаме паметта на загиналите в мисии зад граница, изказваме уважение към нашите ветерани и хората с пагони, които с професионализъм и себеотрицание защитават Родината“, заяви Радев.

Държавният глава добави, че през Балканските и Първата световна война Българската армия е носител на свещения идеал за национално единение. „Подвизите на войската ни остават в народната памет като неразрушими опори на националната гордост, заяви той.

„За жалост през последните десетилетие ролята и значението на военните ни сили бяха подценявани. Затова днес българската армия е малка като личен състав“, заяви Радев и напомни: „2016 година беше повратна в отношението към българските сили, когато парламентът гласува важни промени“.

„Призовавам политиците да се опират по-често на военната експертиза, защото не ние политиците ще рискуваме живота си на земята, в морето и в небето, а хората в пагони. Нашата мисъл трябва да е за тях“, каза президентът.   След речта на Радев прозвуча Нациналният химн на Р. България, по време на който бяха изпълнени 20 артилерийски салюта.  След това започна традиционният Гергьовденски парад на Въоръжените сили в София. Около 1200 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България, 3 самолета МиГ-29 и 3 вертолета – един Ми-17 и два „Кугар“, от състава на Военновъздушните сили участват във военния парад по повод 6 май – Деня на Храбростта и празника на Българската армия. В него са включени: Знаменен взвод на Националната гвардейска част; Гвардейски представителен духов оркестър; Представителен блок от Военна академия „Г.С.Раковски“ с бойното знаме на академията; Представителен блок от Националната гвардейска част с бойното знаме на частта; Представителен блок от Националния военен университет „Васил Левски“ с бойното знаме на университета; Два представителни блока от Сухопътните войски с бойните им знамена; Представителен блок от Военновъздушните сили със знамето на ВВС; Представителен блок на Военноморските сили със знамето на ВМС; Представителен блок от бригада „Специални сили“ с бойното знаме на бригадата; Представителен блок, съставен от формирования, подчинени на Съвместното командване на силите, с бойното знаме на Мобилната КИС.

Във всеки блок маршируват по 64 военнослужещи, командир на рота, трима командири на взводове, знаменосец с двама асистенти.
  Командващ парада е командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.

https://www.facebook.com/Novini.bg/videos/1480763331990321/

novini.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук