Българи създадоха универсален дрон! (СНИМКА)

0
374

Машината може всичко – от ловене на бежанци до локализиране на пожари 

Дронът разполага със специална камера, която се използва за радиационно разузнаване

Българи изобретиха универсален дрон, който може да прави буквално всичко – мери радиацията, локализира пожари и лови бежанци. При това, нужно е просто да бъде сменена камерата му, за да извършва различните опции, съобщава Трафикнюз. Безпилотният летателен апарат е творение на професор Димо Зафиров и негов екип от Българската дрон академия.

Дронът разполага със специална камера, която се използва за радиационно разузнаване. Безпилотният апарат следи радиационния фон, който е на земята, и при положение, че има надвишаване, може да сигнализира веднага. Коптер с такива възможности е бил поръчан на проф. Зафиров от фирма, занимаваща се именно със следене на радиационния фон.

Чрез подмяна на камерата обаче, дронът може да се ползва и за много други цели, сред които и охрана на границите на страната.

Освен това той може да намери приложение в туризма, прецизното земеделие, а чрез поставянето на специални термо-камери може освен да следи за бежанци по границата, да намира и изгубили се хора в труднодостъпни местности.

Дронът може да се използва и за противопожарни цели, като бързо локализира огнищата на пожарите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук