Българката, която спаси четири човешки живота с едно дарение 

0
1704

След като дарих органите на сестра ми, мъката намаля. Това каза пред камерата на БНТ Елена Георгиева, която спаси четири човешки живота. Преди 6 месеца сестра й изпаднала в мозъчна смърт след инсулт. Жената и за миг не се поколебала да дари органите на близката си.

„Говорили сме си с нея преди време, че можем да помогнем на страдащите хора и когато се случи това с нея, спонтанно го направих. Трагедията бе голяма. Много тежко го изживяхме и затова реших, че е по-добре нещо да остане след нея“, разказва Елена.
Тя не познава хората, на които са дарени органите.

Жената смята, че трябва да се запази тайната на донорството, както е сега.
„Има много злонамерени хора. За мен е по-важно това, което съм направила и ако тези хора решат, сами ще ни намерят“, добавя Елена.
Тя смята, че трябва да се променят нагласите на хората и така да се спасяват повече човешки животи.

„Грях е да се погубят органите, а толкова много хора чакат за живот. И тежест, и мъка отпаднаха някак“, споделя дамата.
Междувременно Агенцията по трансплантация награди в Пловдив десетки ученици, които изобразиха чрез рисунките си акта на донорството.

В града под тепетата е открита изложбата „Донорство и трансплантация – Живот през призмата на изкуството“. Картините са нарисувани от деца, взели участие в националния конкурс „Частица от теб може да бъде за някого целият свят“. На откриването присъстваха семейства на донори и пациенти с трансплантирани органи.

Ако дадеш нещо от себе си, може да спасиш нечий живот, каза пред камерата на националната телевизия петокласничката Ивелина Връчкова.
Изложбата ще остане в Медицинския университет в Пловдив до края на януари догодина.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук