Бъчварова преназначи скандално уволнения зам.-шеф на Гранична полиция

0
1271

Бившият заместник-директор на „Гранична полиция” Йотко Андреев, който бе свободен след скандала с обществената поръчка за превоз на мигранти, възложена на арестуван за трафик на хора, е преназначен на друга ръководна длъжност. Сега Андреев е назначен като началник на отдел в дирекция „Миграция” в МВР, предаде репортер на БГНЕС.

Дирекция „Миграция“ е структура на МВР за регулиране на миграционните процеси и административния контрол върху пребиваването на чужденците в България, противодействие на незаконната миграция на територията на страната. Йотко Андреев, който е близък на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, е бил и директор на дирекция „Миграция“ на МВР.

Със заповед на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова от 16 август тази година е преназначен старши комисар Йотко Андреев, зам.-директор на Главна дирекция „Гранична полиция”, на ръководна длъжност началник на отдел в дирекция „Миграция” в МВР, комисар. Интересното е, че само ден преди това – на 15 август, именно Бъчварова прие оставките на главен комисар Антонио Ангелов и на старши комисар Йотко Андреев, ръководил процедурата и сключил договора за наемане на автобус за транспортиране на незаконно преминали и задържани лица във вътрешността на страната. Трафикант бе избран да превозва мигрантите към центровете за настаняване.

4

Уволненията дойдоха след като премиерът Бойко Борисов разпореди на вътрешния министър Бъчварова да освободи цялото ръководство на „Гранична полиция” заради обществената поръчка. „При тези усилия, които полагаме – и армия, и гранична полиция, и редовият състав, и моряците, които служат, както и нашата лична ангажираност ежедневно, да има такова недоглеждане (не мога да кажа какво е, защото в момента текат проверки по случая), трябва да се понесе отговорност, а отговорност за такъв скандал носят директорът и заместник-директорът”, коментира тогава министър-председателят. Той бе категоричен, че задача на длъжностните лица на тези позиции е да не допускат да се случват подобни неща. „След като не са взели такива мерки и не са го предотвратили, се надявам в рамките на днешния ден /15 август – бел.ред./ вицепремиерът да постави нови хора на техните места”, каза още Борисов.

БГНЕС припомня, че 34-годишният Григор Григоров, с който „Гранична полиция” сключва договор за транспорт на мигранти, сам е превозвал нелегално бежанци. Срещу Григор Григоров има повдигнато обвинение от края на юни за незаконен превоз на мигранти. Бизнесменът е хванат от полицията край Царево, след като е натоварил близо 70 души и опитал да ги превози към вътрешността на страната. Автобусът, с който са превозвани, мигрантите, бил с табела „Случаен превоз”. С него, според обвинителите, са прекарвани нелегалните мигранти. И не само. Паралелно вървяла и законна дейност. Собственикът на возилото изпълнявал курсове, поръчани и платени от държавата, за транспортиране на бежанци до центровете за временно настаняване. /БГНЕС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук