Бъчварова: 550 сътрудници по охрана на сгради ще бъдат назначени в областните дирекции на МВР, други 600 – по границите

0
1166

На възможността за полицейско присъствие във всяко населено място МВР гледа в перспектива, но трябва да е ясно, че при 5000 населени места е невъзможно да се осигури такова, каза по време на брифинг в ОД МВР-Пазарджик министърът на външните работи в оставка Румяна Бъчварова.

По думите й в момента се прави опит за реорганизация на работата в МВР в административно отношение във връзка с кадровото укрепване на структурите. „Хората имат нужда от това да имат такова присъствие във всяко населено място и да се чувстват сигурни. Подборът и обучението на полицейските служители отнема поне 1 година и ние предложихме новата длъжност „сътрудник по охрана на сградите на МВР” да се дава на постове, които не изискват пряко прилагане на полицейските правомощия и там да застанат пенсионирани служители на МВР.

Така ще освободим хора, които имат полицейски правомощия да излязат на улицата и да се включат в операциите. Това ще се случва поетапно. Надявам се до месец да можем да назначим 550 сътрудници по охрана в областните дирекции и около 600 по границите”, уточни Бъчварова. Тя каза също, че текат процедури и конкурси по подбор и обучение на допълнителни 1500 служители, като те ще получават заплати от сегашния бюджет на МВР. Тази полицейска операция ще продължи до 3 месеца, като следващото ръководство в МВР ще прецени как ще се осъществява дейността на тази операция, особено по време на изборите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук