Валери Симеонов планира да гради национална мрежа от оптични кабели, затова защитава интересите на онлайн хазартните оператори

0
1209

Вицепремиерът Валери Симеонов се оказа по-добър бизнесмен от мнозина свои колеги. От удобното място на един от ръководителите на държавата в момента, Симеонов не само от няколко години планира, но и вече активно действа в посока на изграждането на мощна мрежа от оптични кабели, с които да изгради своя лична система за бърз пренос на кабелна телевизия и интернет в цялата страна. По този начин собственикът на телевизия СКАТ иска ефективно да се намърда сред някои от големите онлайн оператори у нас и така да вземе парче от сочния дял на печалба, които те реализират. Нещо повече, макар и по непроверена информация, Симеонов има обещание за солидна подкрепа от голям международен оператор на онлайн залагания. Всъщност намеренията на Симеонов в тази посока излязоха наяве тези дни, когато под „шапката“ – „нека запазим морала на българина“, той официално се обяви срещу хазартната телевизионна реклама. Целта на това негово действие е дългосрочна, но и доста прозрачна.

Ако той успее с бързото изграждането на своята оптична мрежа за пренос на данни, и ако вече със закон подобна реклама вече е забранена в ефир, то неминуемо всички потенциални клиенти рано или късно ще започнат да плащат пари в неговия дълбок джоб, вместо в този на държавата. Не е тайна, че за разлика от телевизията където всичко е видимо и официално, а данъците са безкомпромисни и неизбежни, рекламата онлайн има доста плюсове за първоизточника и партньорите му най-малкото, защото много големи части от този пазар са все още недостатъчно ясно законово рвгламентирани.

Всъщност, като горд собственик на кабелната телевизия СКАТ Симеонов отдавна мечтае и планира изграждането на подобна оптична мрежа. Още през 1992 година, когато той полага основите на медията си чрез изграждането на локална кабелна мрежа в кв. „Меден рудник“ в Бургас, той споделя пред тогавашни свои партньори, че следващото действие трябва да е пълното окабеляване на България чрез оптичен кабел. Занятието обаче се окззва доста скъпо, което пък отлага плановете на вицепремиера за по-силни финансови дни. Идеята му се заражда наново преди 4-5 години, когато вече „стъпил на врата на властта“ той обикаля страната и докато изгражда стабилна регионална политическа структура на партията си НФСБ, гради успоредно и икономически партньорства с цел реализация на мечтания бизнес.
Такъв негов партньор в района на Стара Загора например е собственикът на фирма „Ритъм – 4Б“ Руси Данев. Освен, че е един от най-богатите хора в Стара Загора и водещ предприемач в сферата на енергетиката, от няколко години Данев е и пръв бизнес авер на Симеонов. Именно те двамата са в дъното на предложението направено от Симеонов към Борисов, Стефан Гамизов да стане нов министър на енергетиката. Именно с Руси Данев Валери Симеонов планира изграждането на мрежа от оптични кабели из целият Старозагорски регион.

Към него постепенно е трябвало да се включат и градовете Враца, Плевен, Монтана, та чак до Видин. Данев, който е един от главните спонсори на НФСБ в Стара Загора обещава своята финансова подкрепа за реализация на бизнесплана на своя приятел от Долен Чифлик. И докато практическата организация на плана е в ход, Симеонов се заема с логистиката и с постигането на нормативен комфорт за своя нов бизнес. Валери има свои хора в парламента, а самият той е вицепремиер, какъв по удобен момент за да разчисти полето на действие пред себе си? Именно тук той е неговите скрити партньори от онлайн хазартния бизнес предприемат и първото си действие – да се опитат да пренесат целият бизнес от телевизията в интеренет, а парите от неплатени данъци – в своя джоб. Реално, както и всеки път досега, и в този случай зад шумния популизъм на баровеца от СКАТ ТВ всъщност се крият съвсем прагматични и комерсиални цели.

Нека припомним, че когато преди около 6 месеца Валери Симеонов се „разкрещя медийно“, че в „Марица Изток 2“ има корупция, всъщност се оказа, че причината за неговите крясъци се съдържа във факта, че същия този негов близък авер от Стара Загора Руси Данев, е отстранен като основен доставчик на варовик за централата. Така и сега Симеонов далеч не се бори за „морала и благоденствието на българина“, а за личното си забогатяване и бъдещо развитие на своя бизнес в сферата на оптичните и онлаин оператори. Действие, което не само не му прави чест, но и налага някои основни проверки върху дейността на настоящия вицепремиер.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук