Валери Симеонов пред „Труд“: Турци искат здравните тайни на българите

0
812

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов (вдясно) и колегите му патриоти са категорично против турска компания да разполага с данните на българите. Снимки: Виктор Гилтяй

– Патриотите ще внесат вот на недоверие, ако компания от южната ни съседка спечели търга за пръстовия идентификатор

– ДАНС трябвало да проверява кандидатите

„Разполагам с непотвърдена информация, че се водят преговори турска фирма да изработи системата и да достави скенерите за пръстовите отпечатъци на българите, които ще им се вземат при лечение или при получаване на медикаменти.“

Това съобщи вчера пред „Труд“ съпредседателят на Патриотичния фронт (ПФ) Валери Симеонов. Според него е недопустимо биометричните данни на българите да са достъпни за турското разузнаване, тъй като частният бизнес в южната ни съседка е сериозно преплетен с държавната политика. „Ако турска фирма спечели обществената поръчка за пръстовите идентификатори, ПФ ще внесе вот на недоверие към правителството!“, отсече Симеонов. Очакваше се още вчера той да разговаря със здравния министър д-р Петър Москов по проблема. „Труд“ потърси министъра за коментар, но той не отговаряше на мобилния си телефон. От ДАНС също отказаха коментар дали попадането в турски ръце на биометричните данни на българите би представлявало риск за националната ни сигурност.

Председателят на ПГ на ПФ каза още, че обществената поръчка за пръстовия идентификатор трябва да изпълни българска фирма. А службите да проверяват всеки от кандидатите. Според Симеонов не е удачно веднъж да се изгражда система чрез пръстов идентификатор, която да се ползва в здравеопазването, и втора – за личните данни на гражданите. Най-добре е да се създаде единен електронен код и идентификация на всеки българин чрез пръстовия му отпечатък и така всички негови данни, включително здравните, да се съхраняват на едно място.

„Що се отнася до внесените турски ваксини, по този проблем одобряваме поведението на министър Москов. Всъщност имунизациите са френски, само са пакетирани в Турция“, допълни Симеонов. Той подчерта, че бартерът на ваксини с Турция е бил решение за нас, защото фармацевтичните компании в България не се явяваха на търговете за доставката на важните имунизации.

www.trud.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук