Валери Симеонов разпъна чадър над олигарси

0
10400

Братя Диневи, Ветко Арабаджиев, Румен Чандъров, Сава Чоролеев – недокоснати при акция „Тишина“

Вицепремиерът Валери Симеонов, който раздели обществото на две заради показните си акции срещу шума по морето и по-специално в Слънчев бряг, проверява и санкционира избирателно, показва репортерска проверка на „Галерия“. По непонятни за широката публика причини свръхинициативния политик от Долни Чифлик заобикаля бийчбаровете и дискотеките на определени хора по време на повсеместно рекламираните си рейдове между дюните и курортистите.

Прави впечатление, че в защитения списък попадат хора, които по един или друг начин са свързани не само в бизнеса, но са и част от една машина, която работи в полза на това един ден вицепремиерът да мине на бял кон през Слънчев бряг и курортът да бъде буквално в ръцете му. Братята Динко и Йордан Диневи, Ветко Арабаджиев, Румен Чандъров, Сава Чоролеев, братята Владимир и Петко Кисьови, както и Веселин Налбантов са сред недосегаемите от нощните акции. Това с основание поражда много въпроси и съмнения за задкулисни зависимости. Валери Симеонов отдавна е хвърлил око на Слънчев бряг. В плановете му по овладяването на курорта влиза и подмяната на минстъра на туризма. Съвсем не е случайна и атаката, която вицепремиерът започна срещу Николина Ангелкова. Тя бе обвинена, че крие информация за концесиите по Черноморието. Симеонов дори намекна, че корупцията е по-високите етажи на властта в туризма, и обеща да даде доста информация на прокуратурата.

 

Веселин Налбантов

Съвсем не е случайно, че Симеонов ултимативно се опита да си разчисти сметките с Ангелкова, която дръзна да се противопостави на показните му акции. Трудно ще е патриотът да ни убеди, че не иска да сложи свой човек начело на министерството, за да подчини „Слънчев бряг“ АД.

Всъщност Симеонов отдавна работи по темата. Към момента той има цяла мрежа от свои агенти на различни нива и позиции в туризма, чиято цел е да му разчистят пътя към целта. Важна фигура в схемата е главният секретар на Бълраска хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов. Това е същият онзи „специалист“, който неотдавна предложи да внасяме кадри за тиризма от чужбина, вместо да обучаваме наши. Налбантов е дясна ръка на скандалния Благой Рагин, който се изцепи преди няколко месеца да не вдигаме шум около пияния швед изритал камериерката в лицето, за да не се обидили шведските туристи! Тези „борци за тишина“ искат тихо да докопат поредното мазно парче от туристическата баница. Съвсем не е случаен фактът, че вече усилено се говори как Валери Симеонов лансира свое протеже за поста на Ангелкова. Това е Георги Николчев, председател на Асоциацията на собствениците в туризма. Николчев беше личен съветник на служебния премиер Огнян Герджиков по въпросите на туризма и отдавна мечтае за министерски пост, разказват хора от Бургас.

Георги Николчев

Избирателно-показните акции на Валери Симеонов пропуснаха хотелите и заведенията на пловдивския олигарх Ветко Арабаджиев. Очевидно 200-те децибела от бийчбаровете на Ветко са някакси по-поносими от 200-те децибела от други дискотеки. Същото се отнася и за богопомазаните братя Диневи, чийто марина със сигурност е най-шумното място място на Черноморието през лятото, а чалгаджийницата „Планет“ „прославя“ ориенталските ритми по цял свят. Липсата на каквото и да е било отношение към шума на Алея първа във Варна води към извода, че Валери Симеонов има специален интерес към Слънчев бряг. Вицепремиерът направи една почетна обиколка за замазване на очите из Созопол и Приморско, но дори тя не усоя да излъже наблюдателите. Най-шумното заведение, което трови живота на хората от старата част на Созопол – „Ла Мезон“, бе пощадено въпреки многобройните сигнали, включително и пибликации на „Галерия“ по скандалния случай.

Ветко и Маринела Арабаджиеви

Валери Симеонов няма как да убеди независимата публика, че не работи по списък и няма чадър над свои хора. Освен Ветко Арабаджиев и братя Диневи сред недосегаемите са Румен и Ваклин Чандърови, известни в Слънчев бряг като пловдивските циркаджии. Прелюбопитна е и пловдивско-футболната връзка между Чандърови и издирвания скандален банкер Цветан Василев. От тази кохорта е и друг „недосегаем“ за проверките на вицепремиера – заместник-председателят на Българската туристическа камара Владимир Кисьов, който беше кандидат за депутат от маргиналната „Нова република“ – формация, също подпомагана от банкера беглец.

Йордан и Динко Диневи

Собственикът на най-голямото казино „Платиниум“ и на едноименния хотел в Слънчев бряг Сава Чоролеев също е със специален статут и не попада под ударите на Валери Симеонов. За Чоролеев сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“ припомня как през 2003 година, в тандем с Димитър Николов, организира бандитската приватизация на 130 декара на „Корал“ след корупционнно политическо споразумение с тогавашния кмет на Царево Петко Арнаудов.

Сава Чоролеев

Двойният стандарт на Валери симеонов обезмисля цялото шоу, на което сме свидетели до момента. Получава се странно разминаване между думи и дела. От една страна, слушаме как вицепремиерът говори за незаконни постройки на циганите, а от друга, виждаме как самият той строи незаконно. Това се разбира от разследване вестник „Труд“, което показва как Валери Симеонов е издигнал незаконно огромен имот в село до Златоград. Според репортажа въпреки решението на Смолянския административен съд от 2012 година, който е обявил постройките на вицепремиера за незаконни, и въпреки потвърждението му от Върховния административен съд отново през 2012 година. Симеонов не си е мръднал и пръста, за да го изпълни. 5 години по-късно незаконните постройки не само още са там, но и нещо повече – те се разширяват.

Съвсем естествено тук се натрапва и въпросът защо Валери Симеонов, който беще водач на листата на „Обединените патриоти“ в 23 МИР в София, в който пък влиза и Стидентския град, досега не е направил нито ена проверка там? Защо досега не му хрумна да се противопостави на публичните безумия и беззакония в едно от най-порочните места в държавата? Защо досега не реши да се пребори с шума и валханалията там, а после да гони чужденците по морето? Няма как да не му е известно, че именно Студентският град е мястото с една от най-големите концентрации на продажба на наркотици, на малолетна проституция, на незаконни емигранти и младежка престъпност? Защо Валери първо не заведе НАП в чалгаджийниците, които са на всеки метър в Студентски град?

Единственият отговор е, че Слънчев бряг е далеч по-апетитна зестра. Засега ще е трудно Валери Симеонов да разубеди хората, които не му вярват, че няма задни мисли. Защото се получава разминаване между думи и дела. Колкото до шума, подобни курорти има по-цял свят – Марбея в Испания, остров Ибиса, Миконос, Сен Тропе, та ако щете и самият град Солун. Интересно е, защо никой гръцки министър не е отишъл на „Никис авеню“ в Солун, за да спре музиката в десетките кафенета по крайбрежната улица на гръцкия град? Или пък в целия квартал „Каламариа“? Отговорът отнов е прост. Защото гърците разбират от бизнес и защото си нямат Валери Симеонов.

Източник: вестник „Галерия“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук