Ванга: Дъждът е лечебен, хвърлете чадърите

0
532

На Благовещение хиляди се стекоха на поклонение в къщата на пророчицата

Хиляди хора се стекоха в къщата-музей на пророчицата Ванга по случай Благовещение. Поклонниците се надяваха да се докоснат до вещите на феноменалната петричанка. Някои от тях вярваха, че така ще получат закрилата или дори благословията й, въпреки че нея отдавна вече я няма.

„В превод от гръцки името Вангелия означава „блага вест” и затова на този ден тя празнуваше богато”, разказват старите хора от областта.

По случай именния й ден, уредникът на къщата музей, Зоя Димитрова посрещаше гостите с баници, сладки, соленки и бонбони – така, както приживе и баба Ванга обичала да го прави.

По време на големите християнски празници пророчицата  отваряла широко вратите на дома си за близки, познати и приятели, които са искали да й благодарят и да й целунат ръка. Тя обръщала специално внимание и на своите над 5000 кръщелника. Казвала, че на празници като този „Небето и земята се прощават”.

„Тук в Рупите на Благовец винаги слънцето ту се показва, ту се скрива, но няма година без да е валял дъжд. Баба Ванга обаче казваше, че пролетният дъжд лекува главоболие и човек не бива да се крие под чадър по това време. Капките, които падали от небето, били здравословни”, разказват старите хора.

В Петрич и околностите всички знаят за съветите на пророчицата  и, когато следобед на Благовещение слънцето по традиция се скри и леко заръмя в града нямаше никой, който да се крие под чадъра. „Откакто използвам този природен лек нито един ден не ме е мъчило главоболие. Всеки, който е посещавал баба Ванга, знае за нейните напътствия. Тя винаги е казвала, че през пролетта цветята, въздухът и водата са най-здравословни”, казва Миглена Анастасова от Благоевград, специално дошла, за да посети дома на пророчицата.

retro.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук