Варна прави център за болни от Алцхаймер

0
1119

Дневен център за болни от Алцхаймер планира да създаде община Варна през следващата година. За целта в общинския бюджет ще бъдат заложени 118 000 лв. Звеното ще е с капацитет 25 души и може да заработи през март – април. Това съобщи зам.­кметът Коста Базитов.

Един на всеки 20 души в света развива деменция, а след 80-­годишна възраст – един на всеки 5 души. Между 50 и 75% от хората с деменция страдат и от болестта на Алцхаймер, съобщи председателят на фондацията „Състрадание Алцхаймер България“ Живка Тишева.

По данни на организацията българите с деменция са над 100 000 души. За болестта няма социални, икономически и географски граници, а напоследък възрастта на болните пада под 65 години. „Въпреки това в страната няма нито един дневен център в помощ на тези хора и семействата им“, каза Тишева.

Сред добрите чуждестранни практики е осигуряването на джипиес гривни за болните, но засега фондацията не намира финансиране за подобна идея. В момента болни и техни близки във Варна се събират веднъж месечно в помещения, предоставени на добра воля, за да споделят опит в битката със заболяването, да получат съвети от специалисти и да се научат да разпознават симптомите на болестта и техниките за общуване с поразени от нея./кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук