Варна с първата в Европа система за електрически велосипеди

0
1454

Варна ще стане първата община в Европа, която ще изгради система за алтернативно придвижване, изцяло с помощта на електрически велосипеди, интегрирана в транспортната система. Това е основната концепция на европроектa „Електрически велосипеди за иновативно градско бъдеще“, в който Варна ще участва като водещ партньор.

Общинарите от комисията по „Европейски въпроси и международно сътрудничество“ дадоха съгласието си Общината да се включи в проекта по програма Urban Innovatiove Actions, финансирана от Европейския фонд за регионално развитие. Една от целите на проектното предложение е Варна да стане първата община в страната с трайно решение за намаляване на вредните емисии в градските зони, чрез иновативното транспортно решение. Проектът ще надгради вече съществуващата мрежа от велоалеи и ще създаде нова инфраструктура, изцяло обслужващата системата за споделяне на електровелосипеди. Алтернативните маршрути ще бъдат съобразени с проекта за интегриран градски транспорт, туристическата инфраструктура и бизнес зоните в града.

Участието на община Варна в проекта ще предостави възможност за първи път в Европа да бъдат изградени експериментални буферни паркинги, които освен познатата вече услуга Park&Ride (Паркирай и ползвай публичен градски транспорт), ще предлагат възможност и за наемане на електровелосипеди за придвижване към центъра на града. Новата услуга Park&Ride&Bike ще бъде иновационният принос на община Варна към усилията на страните от ЕС за намаляване на автомобилите в централните градски зони, създаване на условия за здравословен начин на живот и опазване на въздуха от автомобилните газове. „Проектът предвижда и изграждане на паркинги със зареждащи станции. Те ще бъдат покрити със соларни панели, за да се осигури електричество за зареждане на електровелосипедите. Паркингите ще имат WiFi и видеокамери“, обясни директорът на ОП „Общински паркинги и синя зона“, Младен Иванов. Ще бъдат създадени поне 15 стоянки с минимум 200 велосипеда, които ще са снабдени с GPS-и. Продължителността на проекта е до 48 месеца от неговото стартиране. По отношение на бюджета, финасирането от ЕС е до 5 млн. евро, което може да е 80% от цялата стойност на проекта. Съфинансирането от община Варна е за останлите 20% от сумата.

/монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук