Васил Начев: Един ден Русия ще се моли на държавите да получават газ от нея

0
82
This is a valve for supplying natural gas through a gas pipeline for heating housing close-up. The concept of gasification of Europe. Background.

Със сигурност Европа ще плати някаква цена за всичките си действия, но големият губещ в цялата история ще е Русия, защото за нея всеки кубически метър газ доставен в Европа е от съществено значение. Един ден Русия ще се моли на държавите да получават газ и от нея. Това заяви енергийният експерт Васил Начев пред БНТ.

Той обясни, че наистина е трудно да се каже дали е предупреждение спирането на газа за Германия (по газопровода „Ямал Европа, по него отново се подава газ – бел.ред.). За третото тримесечие няма никакъв заявен капацитет на доставка на газ по газопровода Ямал.

Европа няма да плаща и няма да прави преводи в сметките на „Газпром“ в рубли, категоричен бе Начев. Дали Унгария ще плаща в рубли или не, това си е нейно решение, но това няма да промени кардинално картината за членовете на ЕС.

Начев добави, че няма как да няма някакви катаклизми при доставката на газ, стоки или суровини заради войната в Украйна. Според него Европа няма как да „не плати някаква цена“, но Русия е големият губещ, защото „за нея всеки кубически метър газ е от изключително значение … Един ден Русия ще се моли на държавите да получават газ и от нея,“ каза Начев

Енергийният експерт не очаква драстични и големи повишения на цената на природния газ, която ще бъде обявена от КЕВР за следващия месец.

news.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук