Васил Николов от организаторите на протестите срещу агресията над деца във Велико Търново: Мандатност на директорите и видеонаблюдение в детските градини са част от исканията ни

0
7393

Мандатност на директорите и постоянно видеонаблюдение в детските градини са само част от исканията на родителите, протестиращи срещу насилието над деца. Това коментира пред Радио „Фокус“ – Велико Търново един от организаторите на протестите срещу агресията над деца във Велико Търново Васил Николов.

Той уточни, че протестите в цялата страна, са в подкрепа на предложенията направени от Национална гражданска инициатива „За качествена и иновативна образователна система“.

Протест срещу агресията над деца ще се проведе в града на 17 февруари.

„Исканията са внесени в Народното събрание на 4 септември 2017 година и от 15 февруари стартира Работна група към Обществения съвет на Народното събрание, която трябва да разработи предложения и да уточни в кои закони те могат да намерят приложение, след това евентуално да бъдат поставени за гласуване от депутатите“, поясни Васил Николов.

Основните цели са предотвратяване на насилието в детските градини и училищата, както и повишаване качеството на образованието у нас.

„Едно от нашите предложения е за поставяне на видеонаблюдение във всички помещения на яслите, градините и училищата, като идеята е то да не е онлайн, а записите да се съхраняват и да се гледат при нужда. Другите ни предложения са за въвеждането на мандатност на директорите, които да се преизбират на всеки четири години, например, като кметовете“, допълни Васил Николов.

Той подчерта, че сред исканията има и такова за прилагане на ефективен адаптационен модел при постъпване на детето в ясла или детска градина, който да ограничи стреса на малчуганите от тези процеси. Предложенията включват още увеличаване заплатите на учителите, намаляване броят на децата в групите, ранно пенсиониране за преподавателите.

„Това са все неща, които ще повишат качеството на образованието и ще доведат до превенция на насилието“, категоричен бе Васил Николов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук