ВАС категоричен: Спирането на колите по границите е противоконституционно

0
74

Спирането на автомобили от движение по границите заради неплатени сметки показва принципите на правовата държава и е противоконституционно. Това пише в становище на съдиите от Върховния административен съд, прието единодушно на пленума им.

Становището на ВАС бе поискано от Конституционния съд, който на 30 юли 2020 г. е допуснал за разглеждане по същество искането на омбудсмана Диана Ковачева за установяване на противоконституционност на тесктове от Закона за движението по пътищата. Атакуваните текстове са чл. 171, т. 1, б. „д“ и т. 2, б. „к“

Според върховните съдии с оспорените разпоредби са недопустими и в противоречие с изискванията на правната сигурност, предвидимост и стабилност е ограничил конституционно защитени права на гражданите.

„Липсва правна логика в конструкция, при която неплащане на едно публично задължение да води до отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач и до временно спиране от движение на моторно превозно средство на собственик, при това да се твърди, че преследваната цел е „осигуряване на безопасността на движението по пътищата“.

Действително тези принудителни административни мерки са оправдани, но само когато с тях се преследват декларираните в закона цели и когато се прилагат за предотвратяване и преустановяване на административните нарушения по ЗДвП, както и за предотвратяване и отстраняване на вредните последици от тях, но не и като санкция за неплащане на глоба, изразяваща се във временно отнемане на свидетелство за управление и/или спиране от движение на МПС с цел да бъде принудено лицето да изпълни публичното си задължение“, е становището на Пленума на ВАС.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук