Веган бургерите на „ВЕГАМЕЙЗ“ ООД

0
11813

Ново предприятие на „ВЕГАМЕЙЗ“ ООД започна своята работа. Приютено в гр.Симитли – малък диамант в полите на три планини, то ще произвежда голям асортимент от веган продукти: от кулинарни заготовки, предназначени за консумация след допълнителна обработка до готови храни. На този етап ще бъдат произвеждани само продукти от първия клон, като при първоначалното навлизане на пазара ще се предлагат единствено веган бургери (burger patties), които ще бъдат основен дял от производството и занапред. Предлагат се под името V-burger.

V-бургерите или нашите веган бургери (vegan burger patties), са замразени продукти, предназначени за изпичане на грил (гладка или оребрена грил-плоча) или тиган, като не се изисква предварително размразяване. При нагрята плоча, термичната обработка отнема 7-9 минути.
Съдържат ограничен брой добавки и са без консерванти. Продуктите са 100% веган, keto-friendly. Използваните суровини не са произведени от генетично модифицирани култури.

Защо пък веган-бургери?
В никакъв случай това няма да бъде дискусия „за“ или „против“ месото, млякото, месните и млечните продукти. Тя, според нас, е до голяма степен излишна, тъй като самите предпоставки, на чиито основи да се породи, все още не са добре дефинирани.
Ето защо ние ще посочим само малка част от причините ние да се насочим към производството на V-бургери:
– все повече хора ограничават или спират консумацията на месо и месни продукти по здравословни или други съображения;
– по чисто религиозни подбуди има дълги периоди, в които консумацията на животински продукти е ограничена;
– в опитите ни да открием на пазара достатъчно добри заместители на месните бургери непрекъснато удряхме на камък;
– цените на някои от тези продукти са твърде високи и поради тази причина – те са недостъпни за голяма част от хората, склонни да ги опитат;
– желанието ни да направим нещо хубаво, което без притеснения да препоръчваме на семействата си и хората около нас;
– опитът ни с новите хранителни технологии и професионалните ни умения в тази сфера;
– почти две години непрекъснати опити, проби, дегустации, интервюта с потенциални потребители, оценки…
За да стигнем до резултат, с който да се гордеем – нашият V-бургер.

Защо продуктите ни са замразени?
Много често, през последните два месеца, ни беше задаван този въпрос. При това не само от хора, потенциални клиенти или вече опитали от тях, но и от търговци от някои големи вериги и дистрибутори.
Има доста дискусии около трудностите/предимствата при търговията със замразени храни. Но от гледна точка на клиента не мислим, че те са интересни. Разбираме, обаче, че притесненията на консуматорите са по-скоро провокирани от редица медийни изяви на нутриционисти и именити готвачи. Ето защо предпочитаме да изясним нашата гледна точка, както и идеята, на базата на която сме взели това решение.
На първо място – веригата на доставка. Колкото и да се опитваме да я скъсим, съвременната търговия предполага наличието не само на междинни звена, но и на големи разстояния между производителя и потребителя. Това изисква използването на определени методи за удължаване на срока на годност на продукта или относителното му „консервиране“ между етапите на производствена готовност и приготвяне за консумация. Един от най-древните методи е консервиране чрез студ. Заедно с консервирането чрез изсушаване, те са прилагани от стотици поколения достатъчно успешно и надеждно. Естествено със своите ограничения. Термичната консервация е неприложима за продуктите ни; консервирането чрез йонизиращи лъчения категорично е далече от концепцията ни… И остана възможността да консервираме чрез добавка на химически средства. В този момент си зададохме въпроса: искаме ли да произвеждаме поредния хранителен продукт с консерванти? Отговорът ни е пред Вас. V-бургерите на VegAmaze не съдържат консерванти.
На второ място – кога замразяването променя значително характеристиките на дадена храна? Може би е удачно да разделим храните на относително „живи“ и „преработени“. Или по скоро на такива, при които структурата на първичните суровини, от които са направени е запазена до известна степен и храни, които се произвеждат от значително преработени суровини. При първите, промените при замразяване са дискусионни по-скоро заради избраните методи за прилагане на студа. Все пак е добре да припомним, че криоконсервиране на клетки, тъкани и ембриони е утвърден и единствен метод за съхраняването им за продължителни периоди, без това да води до промяна на каквото и да е ниво. Ето защо при наличие на необходимото оборудване и спазване на ключови правила при замразяване, съхранение и размразяване – повечето бързо замразени храни не се отличават значително от свежите. При вторите (храни, произведени от преработени суровини), дори и по-бавното замразяване не води до съществени качествени промени, а що се касае за безопасността им – ниските температури я обезпечават категорично.
Но ние продължаваме още по-далеч – производствените методи и технологии, които разработихме, дават възможност за изключително лесно приготвяне на V-бургерите без да е необходимо предварително размразяване. Даже препоръчваме такова да не се прави. Всичко това дава възможност за бързото им приготвяне, като просто се извадят от фризера и поставят директно на леко намазнената и сгорещена повърхност на грила или тигана. Обърнете след 3-4 минути, продължете с изпичането още толкова. За детайли, свързани с разпределение и проникване на температурата, микробиологична безопасност, освобождаване на мазнина и аромати, сочност – ние вече сме помислили.
Удиви се на продуктите ни!

С огромна гордост от постигнатия резултат, имаме възможността да Ви представим нашите V-бургери на соева основа.
Формулата им е разработена с минимален брой адитиви. Всъщност, съставките, които използваме са следните:
– вода, като среда за живот, рехидратиране и смесване на съставките;
– соев изолат като източник на протеин;
– слънчогледово и кокосово масло като източник на мазнини;
– сок от червено цвекло – чрез него придаваме приятния червен оттенък на бургерите;
– доматено пюре, готварска сол, смес от подправки и извлеци от подправки за овкусяване и наподобяване вкуса на месото, както и извлек от естествен пушек;
– метилцелулоза – напълно нетоксичен сгъстител, който ни помага да задържим всички съставки заедно и да оформим бургера;
– лимонена киселина и витамин C, с помощта на които цвекловият сок да не избледнее, когато обработваме бургерите при изпичане.
И друго няма!!!
Съхраняват се замразени, като преди изпичане не се размразяват.
А как да ги приготвите? Възможно най-лесно. По Ваш избор на грил-плоча или тиган, които съвсем леко трябва да намазните и нагреете до около 170-180 градуса по Целзий. 3-4 минути от едната страна, 3-4 минути от другата и кюфтето за бургера е готово. Останалото оставяме на Вашето въображение – дали ще оформите бургер или ще сервирате в чиния с малко зеленчуци, картофки и сосове – възможностите са неограничени.
И най-интересното. За разлика от някои други аналози на пазара, ние предлагаме като начало да опитате V-бургерите ни в 3 варианта:
V-бургер Класик – нежен аромат на опушено телешко с пресен магданоз;
V-бургер Рустик – добре балансиран вкус на бекон и лук;
V-бургер Чили – нашето леко подлютено кюфте с вкус на телешко.
Добре ли сме се справили?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук