Вежди Рашидов: Докато съм министър, нито един театър няма да бъде закрит

0
773

„Докато аз съм министър на културата, нито един театър в България няма да бъде закрит“, обеща Вежди Рашидов днес в Пловдив, където инспектира ремонта на Драматичния театър, част от който изгоря след пожар на 22 август 2013 г.

„Разговорите не са за закриване на нещо, а за това как да оптимизираме съставите и хората, за да няма дефицит. В новата среда думата „дефицит“ означава липса на публика, а това автоматично отвежда към лошо менажиране“, заяви Рашидов.

„Не е редно, когато приходите ти са 20 000 лв. да имаш разход от 1/2 милион. В такива случаи някои театри, които имат по-малко зрители, затрудняват работата на останалите. Проблемът не е тези театри да се закрият, а да оправдаем този дефицит по някакъв начин“, поясни министър Рашидов. Той припомни, че дефицитът на 7-8 трудно работещи театъра е от порядъка на 3 млн. лева, които са доста сериозни пари за културното министерство. Затова на „изоставащите“ театри е даден срок от 2-3 месеца да „заработят по-сърцато“.

„Намерихме една пазарна формула, на всеки докаран лев да се дават по 6 лв. Ако това е лошо отношение, аз приемам да съм най-лошият министър“, допълни Рашидов. Той бе категоричен, че няма драма и нищо няма да се закрива. „Дълбоко вярвам в колегите, че ще се стегнат и срещу продадени билети ще получават своите субсидии от държавата.

Контролът е неизбежен, защото се дава „държавна пара“ и работата на министерството е да следи какво са случва с парите, които се дават за култура. Важното е да се прави култура за зрителя и той да е доволен. Ще заменим ленивостта с будност, неможенето – с можещи хора, а там, където се налага, ще сменим и директора на театъра“, декларира още Вежди Рашидов.

Премиерът Бойко Борисов ще бъде поканен да открие обновения Драматичен театър в Пловдив, за чийто ремонт правителството отпусна 3,5 млн.лв., с които „Главболгарстрой Пловдив“ АД трябва да го извърши до 20 май. Самото откриване обаче ще бъде на 10 септември със спектакъла „Възвишение“, който ще постави началото на тазгодишния фестивал „Сцена на кръстопът“.

След ремонта Пловдивската драма ще стане най-модерният театър у нас, като освен с нови инсталационни, озвучителна, осветителна и пожароизвестителна системи ще разполага и със съвършена акустика и медиатека. „От нещо, което беше само сажди и пепел, става отново един хубав и класен театър. Ще възстановим не само сградата, но и бохемския дух на театъра, с който Пловдив се гордее“, заяви Вежди Рашидов./труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук