Версия: Жоро Илиев бил агент на Държавна сигурност!

0
1282

Босът на ВИС-2 Георги Илиев бил агент на Държавна сигурност! Покойният главатар на мутрите е вербуван за политическата полиция, докато е търкал наровете на затора. Досието му днес обаче най-вероятно е унищожено. Не е ясно и какъв е бил агентурният му псевдоним. Това твърди високопоставен източник на някогашните тайни служби пред „Уикенд“.Новобранецът Георги Илиев карал военна служба на стадион „Георги Аспарухов“. Там кюстендилецът попаднал благодарение на връзките и симпатиите, които породявал към него треньорът му от спортното училище в София – „Олимпийски надежди“ Илия Печикамъков. Рой успял да убеди двама авторитетни генерали за онова време, че момъкът е много талантлив и трябва да трябва да има време за тренировки и се нуждае от леко по-свободен режим, отколкото редовната военна служба предвижда.

През пролетта на 1985 г. Георги Илиев е обвинен в групово изнасилване на източногерманска гражданка. Осъден е на 11 години затвор от Военния съд и пратен да излежава присъдата си в Бобовдолския затвор.

Почти четири лета, след лишаването от свобода, борецът е извикан в затворническата библиотека на „важна среща“. Там го чака висока жена с офицерски чин. Представя се с името Елисавета и го моли от там на сетне да са приятели и да я нарича като всички – Лиза. Двамата провели дълъг разговор и тя му обещала свобода срещу определени услуги, които той трябва да извърши за даден срок от време.

Георги Илиев предпочел да се хване на хорото, защото не му се искало да търка нара цели две петилетки. Поблазнен, че има шанс да стане един от големците под пагон, бързо се навил да слухти за революционните настроение на „колегите си“ в затвора. По-късно Илиев излиза от панделата./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук