Весо Дебелия гръмнат заради Боби Белята

0
3069

МВР разкрива мафиотското покушение

„Ликвидаторът” на ВИС-2 поръчал ортака си заради невърнат заем от 1 милион лева. Екзекуцията му е отмъщението на приятелите на покойника

 

Финансовият директор на ВИС Веселин Стоименов – Дебелия е убит като отмъщение за смъртта на друг висш член на мафиотската организация Борис Борисов – Боби Белята. Това е основната версия, по която работят спецслужбите. От информацията, която е постъпила в МВР по оперативен път, става ясно, че в дъното на двете екзекуции стои неразрешен спор за близо 1 млн. лева.

Точно толкова Стои­менов е дал като заем на Белята в началото на 2014 г., като уговорката е била да му върне парите до края на година. Двамата се познават от години и освен приятели са били и бизнес партньори. Преди 2 години Борисов е помолил авера си за крупен заем с мотива, че иска да започне нов бизнес с автомобили. Точно по това време Белята беше сериоз­но закъсал не само финансово. Срещу него се водеше дело за разпространение на наркотици, рекет и побоища. Беше обвинен от прокуратурата, че е шеф на страховитата Банда на чуковете.

Според оперативни данни през 2006 г. Белята започва да се занимава с трафик и продажба на дрога към Бандата на чуковете. Там той действаше в един отбор с Любомир Симеонов – Чука, Радостин Бързанов, Кирил Киров – Кирчо Руския, Веселин Хри­стов, Антон Калчев, Калоян Преждаров, Александър Пацов, Михаил Димитров, Панайот Мартинов, Павел и Веселин Ермалаеви Веселин Иванов, Даниел Душков и Георги Лазаров. Групата е създадена през 2007 г, като за нейни ше­фове са сочени Христо Вартерян – Ицо Исуса и Аманатидис.БОБИ БЕЛЯТА

Въпреки че сделката е сключена с крайна дата връщането на милиона 1 януари 2015 г, Борис Борисов запо­чнал да се скатава. И не само това, ами директно казал на Дебелия,

че скоро няма да види парите си и трябва да се зареди с търпение.

За Веселин Стоиме­нов в тази ситуация честта му е била по-важна от милиона. Той перфектно знаел, че ако веднъж в ъндърграунда тръгне слух, че някой не си връща дълговете към него, репутацията му на лихвар ще пострада не­поправимо. А освен на Борисов, финансовият мозък на ВИС е раздал сериозни суми на още десетки лица.

Така се стига до логичното решение да го ликвидира. На 27 февруари 2015 г. лично Дебелия вика на среща Белята. Но не отива на нея, а праща двама приятели с конкретна и ясна задача – или да вземат милиона, или шефа на „Чуковете” да бъде убит. Мястото, където е определено да се случи срещата, е близо до затвора в столичния квартал „Казичене”. Часът е точно 21,30 вечерта. Борисов решава да си тръгне с другите двама мъже, вече видимо изнервен, след като трябва за пореден път да се обяснява как няма въз­можност да се издължи на Стоименов. Наблизо го чака негов приятел, който той е помолил да го докара до мястото. Белята нарочно е взел автомобил „Тойота” от трето лице. Не искал да идва нито със собстве­ната си кола, нито с тази на авера му.

Обръща гръб на мъжете. След първата крачка обаче проехтяват изстрели. Един, два, три, четири, пет, шест и така до 13. 14-ти не последва. Няма нужда. Боби вече е направен на решето и е мъртъв. Приятелят му чува пукотевицата и побягва към намиращата се наблизо бензинос­танция „Шел”. Влиза вътре и моли за помощ. Твърди, че току-що е станало убийство. Бензинджиите се обаждат на телефон 112. Минути по-късно на място гъмжи от полиция и линейки. Криминалис­тите намират тялото на Борисов до езерото. Лекарите единствено установяват смъртта му. Другите двама мъже от срещата са изчезнали. Приятелят му пък не знае кои са те.

„По случая за убийството на Борис Борисов – Белята се работи по две основни направления – крими­нален бизнес, интереси в криминалния бизнес и по лични мотиви между криминално проявени лица”, каза на 28 фев­руари пред журналисти тогавашният главен секретар на МВР Свет­лозар Лазаров.

Приживе Веселин Стоименов бе ков­чежникът на всички останали живи големи босове на ВИС, а през сметките му са преми­навали съмнителен произход.

Той бе представител на две офшорки, реги­стрирани във Велико­британия и САЩ. Те са свързани в общ бизнес с фирми, контролирани от Христофорос Ама-натидис – Таки. Става въпрос за хотели, заведения, строителство и продажба на луксозни яхти. Таки държи десетки заведения, строителни фирми, хотели, офис сгради и фирми за строителство на пътища, които в сянка се управляваха от Дебелия.

Стоименов е бил съдружник и с друг известен лидер на ВИС Радо Слънцето в „Новита холдинг груп” ЕАД и офшорката „Сто­именов груп лимитид”. Проверка във фирмения регистър показа, че Веселин е участвал и в управлението и соб­ствеността и на „Сохо” OOД, ,,Beниc” OOД, „Айсберг 02” ООД и има миноритарно участие в по-малки компании.

Няколко дни след убийството му плъзна слух, че Веселин Стоименов е отклонявал сериозна част от при­ходите от хотелиерския бизнес в Слънчев бряг за себе си. След това ги инвестирал в инвести­ционни фондове. Говори се, че няколко пъти Весо Дебелия бил хващан в начети. За последните 10 години той отклонил над 5-6 милиона лева от структурите на бившата ВИС-2.

53-годишният софия­нец през офшорните си фирми във Великобри­тания е изпирал голяма част от незаконните приходи на бившата силова групировка ВИС. Бил заподозрян, че успява да изпере парите срещу по-нисък процент – около 20 на сто от сумата, а пред организацията отчитал по 30 на сто. За себе си   е   прибирал 10%.

Говори се, че след като злоупотребите му били разкрити, Дебе­лия имал ултиматум да възстанови над 5 милиона лева.

Той обаче отказал да се разплати. Отлично информи­рани служители на службите за сигурност обаче разкриват, че в тази версия няма нищо вярно. Ликвидирането му е извършено от приятели на Боби Бе­лята като отмъщение за неговата смърт. В МВР вече има и заподозрени две лица, които са били от най-близкото обкръ­жение на Борисов и има данни, че точно те са извършили екзекуция­та. Очаква се да бъдат арестувани до дни.

 

Източник: в-к Уикенд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук