ВИДЕО: Брифинг на официалния представител на МВНР на Русия Мария Захарова по повод твърденията за намеса на Руската Федерация и Република турция във вътрешните работи на България

0
1443

Брифинг на официалния представител на МВНР на Русия Мария Владимировна Захарова, Москва, 25 февруари 2016 г.
Пред Борис Анзов „Медия Мост България и НПО ЩО Е МАКЕ СЕ Е ЮНАК“, „Топ Преса“ видео ТВ Раша Тудей: Темата е:

За създаването на българския парламент на Временна комисия за проучване на факти и обстоятелства, свързани с твърденията за намеса на Руската Федерация и Република турция във вътрешните работи на България

Запознахте с решение на Народното Събрание на Република България за създаване на Временна парламентарна комисия за проучване на факти и обстоятелства, свързани с твърденията за намеса на Руската Федерация и Република турция във вътрешните работи на България.

Абсурдността на тази ситуация се изразява в самия абсурд за създаване на комисията. Историята наистина знае примери за своеобразия тъй наречена „намеса на Русия във вътрешните работи на България, когато руски войници дошли на територията на страната с оръжие в ръка, за да се противопоставят на фашизма, и да освободят своите братя от злото. Още по – рано, да се освободят славяните от пет вековното иго от същата Турция.

Ние всички добре помним историята, който не си спомня, може да си освежи паметта. Остава, разбира се, само недоумения, какъв смисъл за пореден път да се търси отново „ръката на Москва“ в държавата, България едно поколение, която до голяма степен трябва да се чувства задължени към братята си за суверенитета си на държавния съществуване?
Въпросът не е в това, че ние започваме да се съобразяваме и да напомня за това на вас Българите, че руснаците са хората, нашите граждани на нашите страни са направили за България. Ние никога не бихме ви напомнял и не бива да го правим. Но когато възникнат подобни абсурдни абсурдни органи, които не се опитват нещо да разберат, предварително твърдят очевидно неверни неща, това, разбира се, в тази ситуация напомня за нашата съвместна обща история винаги е хубаво.

Възниква опасението, че в българското общество, с подаване на такива парламентаристите, на политиците може да започне „неомаккартизъм“. Цинизъм подобни стъпки инициаторите е още и в това, че на прословутата Комисия е създадена в навечерието на 138-та годишнина от освобождението на България от османско иго. Всичко това, разбира се, дисонира с планираните вече прекарани празнични събития, такива като, например, изложбата в Държавната Дума гравюри времето на Руско-турската война 1877-1878 от 24 февруари 2016 г. Бих искала да напомня, че на церемонията по откриването и, в присъствието на парламентаристи от двете страни, звучали много искрени и топли думи за тесни връзки, приятелство и братство на нашите славянски народи.

Въпрос: може ли да потвърдите планиран ли е визита на Президента на Руската Федерация В. В. Путин в България на Щипка по случай тържествата на 3 март 2016 г.

Отговор: По установена традиция на графика на Президента на Руската Федерация коментира неговата прес-служба.

Въпрос: Както вече отбелязахме, в навечерието на 3 март, празник на освобождението на България от османско робство в Русия се намира българска парламентарна делегация. Вчера беше откриването и на изложбата. Днес в Посолството на република България се провежда среща с Министъра на туризма на България. Не Можете ли да ни кажете по-подробно, каква нота е дошла в Русия в вашето министерство не разбрах добре за намеса във вътрешните работи на България?

Отговор: При мен все още няма информация относно нота, изпратена в нашето министерството на външните работи.

Аз вече достатъчно подробно се спрях на историческите Руско-Български отношения. Странно усещане, че, от една страна, по една пътека се случва задълбочаване на между парламентарни връзки, опит да се преодолеят съществуващите различия по някакъв въпроси, а от друга – тя като че ли точно там е балансиран от каквито и да е абсурдно, абсолютно абсурдни постъпки и действия, като, например, в парламента ви на създаване на временна комисия за проучване на факти предполагащи намеса на Русия във вътрешните работи на България. Много искам да превалира първата пътека, а не втората, която води до задръствания и ненужни въпроси.

За нота, аз ще се изяснят и своевременно ще Ви дам отговор.

Въпрос: тоест, това са просто обвиненията в намеса във вътрешните работи на България?

Отговор: Това е създаването в парламента на България на временна комисия за проучване на въпроса за предполагаемото участие на Руската Федерация във вътрешните работи на България.

Въпрос: В самото началото, вие нарекохте Българите неблагодарни! По мое мнение, може би, трябва да се прави разлика между народ и българските политици, които сега са на власт. Тъй като народ в по-голямата си част е благодарен на руския народ.

Отговор: Не ми е минало през главата да си помисля, че сме неблагодарни на българския народ. Аз говори за това, че толкова политици, публични личности, които стоят зад подобни инициативи, липсва историческа памет, за да бъде благодарен за това, че моите сънародници, са си дали живот в това, че рамо до рамо със своите български братя, са направили за България. Още веднъж ще повторя, ние не считаме, сами инициатори, за това не говорим, но сме принудени да отговори на тези абсурди и, честно казано, ужасни стъпки, като създаването на такива комисии. Това също не е вярно, това е опит да манипулират по-младото поколение на България в „информационна тъмна гора“, като предоставят изопачена информация за съвместната ни история.

Въпрос: Може би се опитват да ни противопоставят? Както противопоставиха Русия и Украйна, наблюдаваме една братоубийствена война?

Отговор: Може би не изключвам. Ние трябва да направим всичко, за това да не се случи. Нищо не може да се изключи, но мисля, че нашите два народа трябва да бъдат исторически „ваксинирани“ от подобни опити, дори ако такива има. Не мога да отрека нито да потвърдя, нито да се изключи. Но познаването на историята трябва да ни позволи да се преодолеят подобни тенденции, дори ако ги има.
От Москва Русия: Борис Анзов

Източник: ТОП ПРЕСА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук