Видео с дрон показва стрелба по цивилни близо до Киев

0
185

Руските части са стреляли съвсем целенасочено по цивилни граждани в Украйна, съобщи ZDF. Това се вижда на ексклузивни кадри, направени от дрон. Така подозрението за военни престъпления в Украйна се потвърждава за сетен път.

Снимките от дрон показват, че цивилен е застрелян от руски войници близо до Киев. Изображенията са изтекли директно чрез анонимен контакт в Украйна.

Има два клипа, единият е две минути, другият е с дължина почти четири минути. Те едва ли показват нещо поносимо с 7 март 2022 г. е в ранния следобед местно време, коментира германската телевизия. Украински дрон за наблюдение снимал скоростната магистрала Е40 на няколко километра западно от Киев.

ZDF верифицира видеото, като провери заснетите кадри през различни инструменти – дали наистина става въпрос за съответната географска област.

На север от магистралата руснаците превзеха предградията на Киев. Пристъпиха към улицата. Дронът засне руски танк с типичното обозначение, с бял знак, на няколко метра от бензиностанция. Пред него е произшествие с кола. В гората до нея се виждат малки, но много ясно открояващи се войници, които носят картечници.

14:16 часа е, когато камерата на дрона снима няколко коли. Това не са военни траспортни средства, а обикновени автомобили, на път за центъра на Киев. Първите шофьори явно забелязват руските танкове и се обръщат – сребристо сиво возило спира и тогава се случва нещо ужасно.

Цивилен слиза от колата, вдига ръце и е застрелян, пада зад колата си. Извършителите очевидно са руски войници според ZDF. От танка r  през пътя се затичват хора към мястото на престъплението. Те могат да бъдат разпознати по техните бели ленти – отличителниябелег на руските въоръжени сили.

Показват ли кадрите военно престъпление?

Стрелбата по цивилни – особено по хора, които съвсем очевидно се предават – е забранена, това е престъпление по Международния наказателен кодекс.

Реален ли е материалът? В крайна сметка във войната първа умира истината и всички партии използват това за пропаганда на своите цели. Снимките се превръщат в оръжие.

За да провери автентичността на изображенията на дрона, журналисти от германската обществена телевизия потърсили пилота на дрона. След много телефонни обаждания и обикаляния с кола през много малки, скрити улици в Киев, те го намират в мазе на украинската столица.

Ето разказа на пилота на дрона

Казва се Заноза и иска да стане доброволец, за да защити страната си. Преди войната търгувал с електически уреди. FDF се въздържа да спомене публично истинското му име и възраст. В крайна сметка той сега се бие в „Бугати компания“. Почти всички тук са доброволци. Доскоро за много от тях било немислимо да бъдат нападнати техният град, родината им.

Дронът на Заноза е Mavic III, професионална филмова камера, а не военно устройство. На 7 март 2022 г. той имал задачата да наблюдава руски позиции по магистрала Е40. И описва какво е видял през обектива си.

„За известно време наблюдавах позицията на руския танк на пътя“, разказва Заноза.

Дълго време нищо не се случи. Бензиностанцията е затворена от дни. Тогава щяха да се приближат цивилни превозни средства. Човек щеше да залитне и да спре.

Шофьорът слезе от колата, вдигна ръце и беше застрелян от руски войници. По-късно колата е изтеглена и изгорена.

Автентичността на видеото с дрона може да се провери на място: те носят обозначението за времето. ZDF сравни точното място на картите: Sadova Vulytsya, 2, Mriia, Kyivs’ka oblast, 08112. Мястото на престъплението може да бъде намерено и в Google Maps. Бензиностанцията е до гора, има къща отстрани на пътя – всичко това съвпада. Също така не е тайна, че руските въоръжени сили са обстрелвали близкото киевско предградие Иприн по това време.

 

 

На снимки от 7 март се вижда как застреляният мъж е изведен от колата си в канавка от руски войници. С него били жена и дете. По-късно войниците ги завели в близката гора. Снимките вече не показват какво се случва с тях.

Руският президент Владимир Путин твърди, че не е имало нападение срещу Украйна, а е била „специална операция“ срещу „неонацисти“. Цивилните не са застрашени.

Разследването на ZDF разкрива, че думите на руския владетел за това, което са били от самото начало лъжа.

Междувременно телевизия NEXTA съобщи в профила си в Twitter, че в Украйна е убит руски генерал. Това е генерал Олег Митяев, командир на 150-та моторизирана руска дивизия. Информацията не е потвърдена от Русия или независим източник, но украинската армия публикува и видео във фейсбук страницата си как батареите посрещат руската армия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук