Виното пази сърцето

0
864

Полезни са до 3-4 чаши на ден, в по-големи количества ефектът е отрицателен

Предотвратява развитието на раковите болести и алцхаймер

Виното е не само чудесно допълнение към храната, но има и редица лечебни свойства, стига да се консумира в разумни количества. Виното има антиоксидантни, антиканцерогенни, антитромбоцитни и противовъзпалителни свойства. Доказано е, че при редовна консумация виното допринася за предотвратяване развитието на сърдечно-съдови заболявания и ракови болести.

Анализирайки статистиката за смъртността в САЩ и Франция лекарите достигнали до неочаквани резултати. При хора еднакво предразположени към сърдечно-съдови заболявания (високо кръвно налягане, висок холестерол в кръвта, злоупотреба с мазнините и цигарите), във Франция смъртността вследствие на сърдечни пристъпи е с 36% до 56% по-ниска отколкото в Америка. Този факт наречен „Френски Парадокс“ бил изследван много внимателно. Бил изучен начинът на хранене на участващите в експеримента. Оказало се, че смъртността от коронарна недостатъчност е обратно пропорционална на употребата на алкохол. Но сред алкохолните напитки само виното има ярко изразен превантивен ефект по отношение на сърдечно-съдовите заболявания. При умерена употреба на една до три-четири чаши вино на ден, смъртността вследствие коронарна недостатъчност се понижава от 15% до 60%, в сравнение с хората непиещи вино. На този риск обаче са подложени и пиещите повече от 6 чаши на ден.

Като продукт на алкохолната ферментация на гроздов сок, виното представлява сложна водно-алкохолна биологична система, в състава на която влизат вещества преминали направо от гроздето, плюс продукти на алкохолната ферментация и метаболизма на дрождите. Според някои изследователи общият брой на съставките е около 200, а според други много повече. Голямото разнообразие в състава на виното определя неговите хранително-вкусови и лечебни свойства.

Многобройни изследвания показаха, че фенолните съединения на виното играят важна роля в предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания. Установено е, че антиоксидантните свойства на фенолните съединения в червените вина противодействат на окислителните изменения на холестерола и намаляват възможността от появата и развитието на атеросклероза. Фенолните съединения на виното могат да доведат до отпускане на кръвоносните съдове, чрез въздействие върху епитела от плоски клетки, което подобрява циркулацията на кръвта и по този начин се предотвратява развитието на коронарните болести на сърцето. Антоцианите подобряват еластичността на кръвоносните съдове и предпазват от сърдечно-съдови заболявания.

Алкохолът оказва влияние и върху инсулина. Твърде високото ниво на инсулин или нарушеното му усвояване от организма също е риск за сърдечно-съдовата система. Чаша вино понижава (задържа) ускореното производство на инсулин, повишава чувствителността на клетките към него и намалява риска от коронарна недостатъчност.

По-нови изследвания през последните години, показват че при умерена консумация на червено вино (по 3-4 чаши на ден) в напреднала възраст по-рядко е заболяването от болестта на Алцхаймер.

Виното пази и от рак. Както бялото, така и червеното грозде съдържат големи количества елагова киселина (вид фенолна киселина), която може да обезврежда канцерогени като бензопирин и други ароматни въглеводороди чрез химическо свързване с тях.

Червеният еликсир възпира стареенето

Червеното вино съдържа съставки, които възпират стареенето. Това доказали специалисти от Харвардския университет, пише MedikForum. Серията от проучвания с лабораторни мишки, извършени под ръководството на проф. Синклеър, доказали, че основната съставка на виното или ресвератрол влияе върху клетките на организма. Няма съмнение, че той може да задейства клетъчни функции, които правят организма по-устойчив спрямо процеса на стареене, смятат учените. Нивото на ресвератрола в червеното вино обаче не е висок. В един литър се съдържат 2-12.6 милиграма ресвератрол, докато подмладяващият ефект настъпва, когато съставката е най-малко 250 милиграма. Но специалистите търсят технологии, които ще спомогнат да получат от виното такова количество ресвератрол, което ще „програмира“ дълголетието на човешкия организъм, без да се консумира виното в големи количества.

Консумацията на вино по време на хранене представлява начин на живот в голям брой общества. Освен лечебните му качества, пиенето на вино представлява стил на живот, който би могъл да бъде в основата на дълголетието.

Помага на слуха

Пиенето на червено вино предпазва от оглушаване. Американски учени установиха, че химическото вещество ресвератрол, което се съдържа в червените сортове грозде, предпазва от загуба на слуха, предизвикана от шума. За целите на експеримента съставката била инжектирана на мишки, които след това били изложени на силен шум за дълго време. Учените установили, че вероятността те да получат дълготрайно увреждане на слуха е малка. „Ресвератрол е много силно химическо вещество, което изглежда предпазва от възпалителни процеси в тялото, свързани с остаряването, познавателните способности и загубата на слуха“, заявява изследователят.

Знаете ли че:

* При редовна консумация на вино спада нивото на лошия холестерол, а другите кръвни показатели се подобряват.

* Значително намалява и рискът от тромбоза.

* Намалява се и теглото, независимо от приемането на повече калории. Предполага се, че при консумацията на вино, обмяната на веществата в организма се подобрява и се изгарят повече калории отколкото се приемат с виното.

* Виното засилва апетита и подобрява храносмилането като действа на стомашната секреция. Възбужда функционирането на черния дроб.

* Виното се препоръчва при епидемии, причинителят на които се разпространява с водата за пиене. Юлий Цезар е задължавал войниците си да пият по литър вино на ден, а по време на поход удвоявал количеството, за да ги предпази от заразни болести.

* По време на грипна епидемия и други инфекциозни заболявания се препоръчва пиене на горещо вино, подсладено с пчелен мед, което засилва имунната система на организма.

* Червеното вино има феноли, произхождащи от кожицата и семките на гроздовите зърна. Те имат положително въздействие върху сърдечносъдовата система. Значителна част от тях са антиоксиданти.

* Парафенолите разширяват кръвоносните съдове и укрепват еластичността на стените им. Те се намират се в десетократно по-големи количества в червеното вино в сравнение с бялото

*  Лабораторни изследвания показват, че туберкулозните и тифусни бацили загиват във виното само за 15 минути, а след трикратно разреждане с вода за 30 минути. Неслучайно се твърди, че всяка природна вода след прибавяне на вино в размер на 1/3 от обема й, може да се приеме за напълно обеззаразена./Стандарт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук