Вирус ни тръшка за 8 часа

0
1388

Започва с режеща болка в стомаха, главоболие и повръщане

Нов опасен вирус с повръщане, разстройство, силно главоболие и висока температура мъчи българите във всички краища на страната в момента, съобщават джипита. Случаите на активни хора с подобни оплаквания се увеличават лавинообразно в последните дни, показват и данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Епидемията се дължала на скока в температурите и по-студеното време в края на май.

Ентеровирусът се развива много бързо в организма, обясняват лекарите. За по-малко от 8 часа той тръшка дори 120-килограмов човек. Първите прояви на болестта са повръщане и разстройство, съпроводени с тежка дехидратация и вдигане на температура до 38-39 градуса. Въпреки че в момента имунитетът на хората не е толкова слаб, колкото през зимата, мнозина са податливи на подобни атаки, твърдят личните лекари.

След първите 24 часа хората започват да се оплакват от силна режеща болка в коремната област, мускулна слабост и главоболие. Температурата се сваля трудно, а при по-тежките състояния човек може да припадне, ако реши да стане от леглото. Трябва много да се внимава с малките деца, предупреждават от своя страна педиатрите. Тъй като нямат никакъв апетит, те спират да приемат храна и така бързо се стига до обезводняване. При по-възрастните приемът на обилно количество вода също е от изключителна важност.

Недостигът й пречи на свалянето на силно завишената телесна температура. Докторите прогнозират пикът на новия вирус да ни удари през втората седмица на юни и съветват при забелязването на първи симптоми веднага да се започне лечение. „Хубаво е профилактично да се приемат и много витамини. Да не се прекалява обаче със сезонните плодове, защото ягодите и черешите са трудно смилаеми и при евентуално развитие на чревния вирус затормозяват допълнително червата“, допълват те.

retro.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук